„TREĆEMAJCI“ ZABRINUTI: Zbog dugova ugroženo tisuće radnih mjesta, prijeti li opet propast?

Foto: Riječanin

Kad smo pomislili da je kriza hrvatskih brodogradilišta prošlost, pojavili su se novi problemi koji ugrožavaju 10 tisuća radnih mjesta škverana i to zbog nagomilanih dugova

Uljanik grupa u čijem je sastavu pulski Uljanik i riječko brodogradilište ‘Treći maj’ traži hitna rješenja jer kasni izgradnja i isporuka brodova, a dug prema kooperantima samo u riječkom škveru popeo se na gotovo 160 milijuna kuna.

Trećemajci su zabrinuti. Od 18 brodova iz grupne knjige narudžbi, samo dva se grade u Rijeci, a s isporukom jednoga od njih kasni se deset mjeseci. Žale se radnici i na probleme oko dostave robe za ugradnju.

Problem nije u Rijeci nego u Puli. To brodogradilište iscrpljeno svjetskom krizom, za razliku od Rijeke i Splita nije godinama bilo na državnim subvencijama pa teško radi poslovne pomake. Sada je u istoj grupaciji s riječkim škverom pa predstavnici radnika žele aktivno sudjelovati u rješavanju krize.

“Ukoliko 3. maj padne past će i Uljanik grupa, ukoliko Uljanik padne past će i 3. maj”, rekao nam je Juraj Šoljić povjerenik Sindikata metalaca u Brodogradilištu 3. maj.

To užasava i župana kojemu se službeno nitko nije javio, ali za probleme je čuo i želi da se što prije riješe.

“Ja mislim da nijedan građanin ne bi želio ovaj kraj bez brodogradnje. Prema tome, očekujem odgovorno ponašanje Uljanika kao vlasnika 3. maja, ali i vlasnika Uljanika prema Uljaniku”, poručuje Zlatko Komadina.

Saborska zastupnica iz Rijeke kaže kako su je na probleme upozorili kooperanti kojima se duguje gotovo 160 milijuna kuna.

“Naravno da je zabrinjavajuće, tim više ukoliko se jasno vidi da su povezanim društvima unutar Uljanik grupe, 3. maj je posudio 523 milijona kuna, to je za zabrinuti se jer radi se praktički o 10 tisuća radnih mjesta”, zaključuje Ines Strenja Linić.

Iz Uljanik grupe tvrde da će restrukturirati Pulu i time stabilizirati poslovanje čitave grupacije za što im treba oko 18 mjeseci.

U Uljaniku ne negiraju probleme, ali tvrde kako straha za radnike nema. Dodaju kako nisu privatna tvrtka koja izvlači novac nego netko tko se muči s poslovanjem kako bi spasio domaću brodogradnju. Plan restrukturiranja za Pulu imaju, a tijekom sljedećega tjedna i formalno će ga predstaviti resornom ministarstvu i Vladi.

Oštro osuđuju bilo kakve usporedbe s Agrokorom za kojega je bila kobna kupnja Mercatora. Tvrde kako Uljanik nikada nije koristio regresne mjenice po Agrokorovu modelu i da za njih kupovina 3. maja nije bila prevelik zalogaj. Dio duga kooperantima isplatit će, tvrde, već sutra.

“Imamo itekako gotove strateške planove, radimo na pronalasku strateškog partnera i na jednom cjelokupnom resetu proizvodnje i standardnom svrstavanju na tržište složenih brodova”, izjavio je direktor korporativnih komunikacija Uljanik grupe Hrvoje Markulinčić.

Jer je u visokosofisticiranim brodovima budućnost oba škvera. Računaju i na potporu države kojoj je ovo možda i posljednja prilika da pomogne. Naime, od iduće godine subvencija više nema pa slijedi samostalna borba za opstanak na svjetskom tržištu.

Vijesti.hr

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari