“TROŠITE” PUNO LIJEKOVA? Evo što će porezna reforma na policama ljekarni značiti za naše novčanike!

Idi na originalni članak

Barbara na dan pije i 10 tableta, najavljene uštede je vesele: ‘Značit će mi to puno, bit će lakše’

Oglas

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Cijene bi od Nove godine trebale pasti i u ljekarnama. Naime, u saborskoj proceduri je dugoočekivano smanjenje poreza na bezreceptne lijekove s 25 na 5 posto, čime će se izjednačiti s porezom lijekova na recept.

Gotovo 600 milijuna kuna! Toliko su prošle godine Hrvati popili u tabletama, otopili u šumećim tabletama i ušpricali u nos, jer toliko su ukupno potrošili na lijekove koje mogu kupiti bez recepta. Od toga je 25 posto otišlo na PDV, no pacijenti bi uskoro u ljekarne mogli odlaziti s manjim grčem u želucu. Barem što se cijena tiče.

“Ja sam tu jedanput tjedno. Onda znate da je to dosta”, ispričala nam je Barbara. Na dan popije i 10 tableta. Većinu dobije na recept, no nešto mora i kupiti pa je najavljene uštede vesele.

“Kapi za oči su bome preskupe. Znate koliko je to bočica mala, 101 kunu. A ovo će mi značiti puno ako će to biti istina, onda ću lakše nekako. Ja si šivam i krpam, da ne kažem, da si zaslužim za džeparac”, nadodaje Barbara.

Hrvati najviše novca troše na lijekove za ublažavanje boli, smanjivanje temperature i ublažavanje simtoma prehlade i gripe. Ti, kao i 500 drugih lijekova, u prosjeku će pojeftiniti za 10-ak kuna, odnosno 17 do 18 posto.

“Najveći benefit će doživjeti pacijenti, ali u konačnici i Hrvatska. Razlog je sve veća prodaja odnosno kupnja prekogranična. Ne znam, Slavonija ili južna Dalmacija ima ljudi koji zbog povoljnijih cijena u Srbiji i Bosni i Hercegovini već godinama imaju nižu stopu PDV-a na bezreceptne lijekove su išli u kupovinu”, kazala je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

U BiH porez na lijekove iznosi 17 posto, a u Srbiji 10. Hrvati sada na lijekove bez recepta na godinu troše dvostruko više nego prije pet godina. Oko reformi su neki skeptični.

Najave su takve da bi i uz maržu, građani mogli uštedjeti koju kunu. A neki od njih imaju i recept za lijek koji ne košta ništa:

“Ma sve to nije bitno, bitrno je da je čovjek veseo. To je najbolji lijek.”
Željka Felbar

Exit mobile version