TUNEL UČKA – PAZIN: Gradi se puni profil autoceste, investicija omogućava tisuću radnih mjesta!

Idi na originalni članak
Foto: Pixsell

Oko 95 posto radova izvodit će hrvatske državne i lokalne građevinske kompanije i podizvođači

Oglas

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Hrvatska Vlada u četvrtak je donijela odluku kojom se omogućuje gradnja punog profila autoceste od Pazina do tunela Učka u dužini od 28 kilometara

Nakon što je Europska komisija u lipnju odobrila produljenje koncesijskog ugovora, kako doznajemo, Vlada Republike Hrvatske produžuje koncesiju s francuskim Bouyguesom o izmjeni koncesijskog ugovora s ciljem početka gradnje 2.B1 faze punog profila Istarskog ipsilona. Ugovor se produžuje na pet godina, odnosno do 2032. godine. Francuska tvrtka Bouygues tražila je produljenje ugovora na deset godina, no to je vremensko razdoblje prepolovljeno.

Istarski ipsilon povezuje Istru s ostatkom Hrvatske i izuzetno je bitan za stanovnike Istre kao glavna prometna veza.

Kako nam je potvrđeno iz Ministarstva prometa riječ je o investiciji vrijednoj 1,237 milijardi kuna bez PDV-a koja uključuje dogradnju autoceste od Pazina do tunela Učka u dužini od 28 kilometara.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da će se graditi još jedna traka u svakom smjeru i jedna zaustavna i to od čvora Rogovići do Vranje, dionice duge 28 km na sjeveroistočnoj strani autoceste.

Također, doznajemo, gradit će se ukupno 31 objekt dužine 2510 metara među kojima 11 vijadukata, 14 podvožnjaka, tri nadvožnjaka te odmorište Rebri.

Dionica Pazin-tunel Učka iznimno je zahtjevna jer treba izgraditi 31 objekt ukupne duljine 2.510 metara. Radovi na toj dionici trebali bi trajati 3 godine dok bi prva dionica Rogovići-Ivoli, dužine 6 kilometara, trebala biti puštena u promet dvije godine nakon početka radova.

Iz Ministarstva kažu kako bi cijela ekonomska kombinatorika trebala biti pozitivna za državni proračun te da će donijeti dodatne prihode u proračun.

Dokumentacija je spremna i čeka se zeleno svijetlo Vlade. Radovi bi, prema najavama, trebali početi već ove godine i trajat će tri godine. Radove će izvoditi francuska tvrtka Bouygues, a u projektu sudjeluju domaći podizvođači.

Prema novim ugovorima 95 posto radova izvodit će hrvatske državne i lokalne građevinske kompanije koje su podizvođači u projektu.

Investicija predviđa dodatno 1000 zaposlenih, a po završetku ugovora obnovljena dionica ostat će u vlasništvu države.

Glavni investitor je Bina-Istra koja se zadužuje kod komercijalnih banaka.

Vijesti.hr
Foto: PIXSELL, arhiva

 

Exit mobile version