U Austriji zbog snijega proglašen najviši stupanj opasnosti!

Nastavlja se snježna opasnost u austrijskim Alpama gdje je proglašen najviši stupanj opasnosti od lavina

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Zatrpani metrima snijega, oko 2000 stanovnika doline Soelktal, ali i njihovi gosti već su danima odsječeni od svijeta, često i bez struje, no kažu u planini smo naviknuli pomagati jedni drugima.

“Sada je naporno, ne možemo izići, mnogi ne mogu doći na posao, nije baš dobro. Naravno, djeca su sretna, jer ne moraju ići u školu, ali to nije baš pozitivna stvar”, kazao je Austrijanac Heinrich Schiefer.

Lokalnog liječnika koji snowmobilom obavlja kućne posjete i dostavlja lijekove prati gorska služba spašavanja – osiguranje od mogućih lavina. “I ovdje imamo 480 osoba koje su zatvorene u kućama, a ja sam se mogao pobrinuti samo za njih 20-ak. No, ovdje ne govorimo o normalnoj opskrbi i zbrinjavanju, jer su nam sada odsječeni svi putevi u regiji”, kazao je liječnik Sassan Lachini.

‘Iz trenutka u trenutak mijenjaju se vremenski uvjeti’

Zbog nanosa snijega koji ponegdje dosežu i deset metara, svi moraju očistiti svoje krovove, kojima prijeti opasnost urušavanja. U Obertauernu, do kojeg vlasti samo povremeno otvaraju ceste – lokalni stanovnici kažu – ovako nije bilo već osamdeset godina.

Nije lako ni strastvenim skijašima. “Iz trenutka u trenutak se mijenjaju vremenski uvjeti, žice staju, nestaje struje, vjetar puše, kad žica krene, ne znaš hoćeš li ostati u zraku, nije lako, teški su, uzbudljivo je, moram priznati da je uzbudljivo, ali je i teško”, kazala je za RTL novinarka Ana Raić Knežević.

“Jučer smo skijali cijeli dan, danas manje, jer ovako puše, ali ima to svojih čari, svake godine smo ovdje, ali ovako puno snijega dosad nismo vidjeli”, kazao je Dario Kinkela iz Opatije.

Slično je na cijelom alpskom području. Austrijski Obertauern danas mjeri 240, švicarski vrh Gemštok gotovo pet metara, a francusko skijalište Bonneval sur Arc trenutno je pod 210 centimetara snijega – sljedećih pet dana na tim se skijaškim odredištima očekuje dodatnih od 30 do 60 centimetara.

Sniježni nanosi na krovovima stvaraju sigurnosni problem

Visoki snijeg, koji je napadao u samo jednoj noći uzrokuje probleme i u Češkoj, gdje od jutros broje na desetke prometnih nesreća, a najgore se tek očekuje, jer snijeg neće prestati padati sve do kraja tjedna. Baš kao i u Austriji.

Reporter RTL-a Goran Latković, koji se nalazi u Obertauernu, javlja kako je snijeg počeo slabije padati, no puše jak vjetar. Sve zimske službe u Obertauernu rade da se situacija normalizira, a priroitet im je da dostavna vozila mogu dolaziti do hotela i opskrbljivati ih namirnicama.

Najveći sigurnosni problem stvaraju i visoki snježni nanosi na krovovima, a ukoliko bude padalo još snijega moglo bi doći do propadanja krovova, što će značiti i evakuaciju stanovništva.
Amela Čilić/Goran Latković

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari