KAO RATNA ZONA

Video |U Ljubljani naslini antikorona prosvjed: Policija koristila suzavac, vodene topove i plinske metke!

Idi na originalni članak
Screenshot RTL

Dvije su osobe zbog suzavca zatražile liječničku pomoć, a šestero policajaca je lakše ozlijeđeno

Oglas

Sastanak na vrhu EU-a i zapadnog Balkana za Sloveniju veliki organizacijski izazov – jer kod susjeda jača oporba na valu nezadovoljstva mjerama, pa ni jučer nisu izostali prosvjedi.

Iako zabranjeni posebnom aktivacijom zakona kojim se onemogućuje kretanje javnim prostorima – u Ljubljani nasilni prosvjedi. Policija je upotrijebila više od 400 plinskih metaka i bombi, suzavac i vodene topove.

Više u VIDEOPRILOGU:

Vodeni topovi, suzavac i konjica! Ljubljana je sinoć podsjećala na ratnu zonu. Ovo je već četvrti tjedan da se prosvjednici okupljaju na glavnom trgu u Ljubljani. Najviše ih smeta to što se ni u jedan zatvoreni prostor ne može bez potvrde o cijepljenju. Sinoć je bilo 3000 prosvjednika, tri puta manje nego tjedan prije, ali je odgovor policije bio znatno jači.

Sve je počelo u poslijepodnevnim satima mirnom šetnjom. Doimalo se da većih nereda neće biti.

”Zato smo se svi ovdje i okupili jer želimo veću slobodu u našoj državi”, rekao je jedan prosvjednik.

”Da odstupi Vlada i da se uspostavi red u državi i da živimo život dostojan čovjeka”, kazao je prosvjednik.

No kako je noć počela padati, prosvjednici postaju sve ustrajniji. Do kakvog je kaosa došlo, pokazuju i ove scene. Automobili jedne od delegacija s EU summita kroz razjarenu masu nisu mogli proći pa su čak i ta vozila pod pratnjom morala odustati i voziti unatrag.

Nije sinoć u Ljubljani bilo lako ni obavljati reporterski posao.

”Genocid se događa! Ne dopustite da se dogodi genocid!”, vikao je prosvjednik koji je upao u kadar.

”Evo suzavac, suzavac leti za nama!”, rekao je potom slovenski novinar Marko Gregorc.

Privedeno je 25 ljudi, troje je zadržano. Dvije su osobe zbog suzavca zatražile liječničku pomoć, a šestero policajaca je lakše ozlijeđeno. Pitanje koje se danas najčešće postavlja u Sloveniji je – je li policija prežestoko odgovorila?

”Potpuno su neutemeljeni navodi da je uporaba sredstava prisile ili plinskih sredstava bila pretjerana. U večernjim satima, kada sam posjetio operativno-komunikacijski centar, čak sam se i iznenadio što nema više uhićenih, s obzirom na to što se događalo u Ljubljani”, kazao je Aleš Hojs, slovenski ministar unutarnjih poslova.

Prosvjedi su najavljeni i za večeras. No najavljena je i jaka kiša pa se većina Slovenaca koja želi normalan i miran život nada da će bar ona onemogućiti nove nerede, donosi Ružica Đukić za RTL Vijesti.

Exit mobile version