U samo tjedan dana novog pravilnika 30 posto manje ispisanih liječničkih ispričnica

Foto. Ilustracija

Prema novom pravilniku koji je ministar obrazovanja uputio na e-savjetovanje, roditelji će pravdati izostanke i do tri uzastopna dana

Prvi tjedan u listopadu u kojem su liječnici rekli ‘ne’ ispisivanju ispričnica. Ako se ovaj tjedan usporedi s istim prošle godine, razlika se osjeti.

“Recimo da bi svakodnevno bilo dvoje ili troje pacijenata koji su to tražili. To je oko 15 do 20 manje na tjednoj bazi, pa kad uzmete puta četiri, to je sigurno oko 100 ispričnica manje mjesečno”, pojašnjava Ines Balint iz Koordinacija hrvatske obiteljske medicine.

Matematika je jasna: u školskoj godini oko 900 ispričnica na samo jednog obiteljskog liječnika.

“30 posto ispričnica je više ispisano u jednoj školskoj godini – više nego što je u principu trebalo. Na nivou cijele Hrvatske smo negdje oko 600.000 ispričnica svi zajedno obiteljski doktori ispisali. Kad se donio novi pravilnik, ta brojka se popela do 900.000”, tvrdi Ines Balint.

Tražili su izmjenu Pravilnika i dobili je. Prije dva dana Ministarstvo je izmjene, u kojima stoji da roditelji mogu pravdati i tri uzastopna dana izostanka, poslalo na e-savjetovanje. Profesori su zadovoljni izmjenama.

Roditelji na vrijeme moraju obavijestiti razrednike da je dijete bolesno, a zbog pogrešnog tumačenja Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera – Ministarstvo je svim školama poslalo naputke.

“Mislim da je ovo jako dobar prijedlog. Roditelji su se puno više uključili u tu priču. Nama razrednicima je predstavljalo probleme pogotovo kad na ispričnici pročitate da je bolovao od bolesti. Kakve bolesti? Zbog čega? Mi nismo znali”, kazao je razrednik u Elektrostrojarsko obrtničkoj školi Hrvoje Jularić.

Nakon uspješne borbe protiv nepotrebnog ispisivanja ispričnica, liječnici najavljuju još jednu. Oslobodit će se dodatne administracije i više neće ispisivati potvrde, za kako sami kažu – potvrde.

Leona Šiljeg

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari