U Sloveniji ugrađeni pacemakeri s greškom! Ima li ih i u Hrvatskoj? ‘Može doći do nesvjestice’

Idi na originalni članak
Foto: Ilustracija (Jurica Galoic/PIXSELL)

Hrvatske bolnice nabavile su 1.472 pacemakera za koje se sumnja da bi mogli biti neispravni

Oglas

Problem je stanka u elektro-stimulaciji u trajanju od sekunde i pol ili čak i dulje. Ne zna se koliko je takvih elektrostimulatora ugrađeno pacijentima u Hrvatskoj. Zasad je samo jedan prijavio problem.

Za njih sedam sumnjali su da bi mogli imati grešku i čim su u siječnju doznali za problem, u bolnici Sveti Duh odmah su pozvali pacijente, kojima su ugrađeni pejsmejkeri.

”Isti pacijenti su pozvani svi pejsmejkeri su pozvani tako da kod nas nismo detektirali problema koje bi mogli ti pejsmejkeri izazvati”, istaknuo je Jozica Šikić, pročelnica Zavoda za bolesti srca i krvnih žila KB Sveti Duh.

Radi se o nekoliko modela uređaja, koje je tvrtka Medtronic distribuirala između 10. ožujka 2017. i 7. siječnja 2019. U svijetu je prodano više od 156.000 takvih uređaja, a u Hrvatsku su isporučena 1.472 komada.

Dio njih, kažu u Medtronicu, mogao bi izazivati probleme.

On se očituje kao stanka u elektrostimulaciji trajanju od sekundu i pol ili dulje.

”U slučaju da su pacijenti u potpunosti ovisni o pacemakeru on u trenutku kad atrij i ventrikul trebaju raditi ne prepoznaje da treba poslati impuls i u tom trenutku ga ne pošalje”, objašnjava Šikić.

Još se ne zna koliko je spornih uređaja ugrađeno pacijentima u Hrvatskoj, zasad je prijavljen samo jedan problem.

”Proizvođač će do druge polovine ove godine napraviti ažuriranje softvera ovog uređaja kako bi se otklonila do kraja mogućnost pojave ovakve pogreške, a do tada će pacijenti od strane liječnika dobiti izmjenu reprogramiranje”, kazao je Ivana Šipić iz Hrvatske agencija za lijekove i medicinske proizvode.

I Slovenija je nabavila najmanje 447 takvih uređaja.

”Može doći do kratkotrajne nesvjestice. Za većinu pacijenata nema većih opasnosti”, kazao je Borut Kamenik s Odjela za intenzivnu internu medicinu UKC Maribor.

Smrtnih slučajeva u svijetu zbog ovog problema nema.

U Ministarstvu zdravstva i u Medtronicu kažu da pacijenti ne trebaju strahovati, kažu da je riječ o manjoj pogrešci koja ne ugrožava živote pacijenata. Vjerojatnost da se tako nešto dogodi odnosno da srce stane na sekundu i pol manja je od tri posto na mjesečnoj razini. U svijetu su samo dva pacijenta prijavila ovakve slične probleme.

Što se tiče podataka o tome koje su bolnice u Hrvatskoj naručile ove peacemakere, proizvođač nije htio otkriti, a doznali smo da ih u spornom razdoblju KBC Zagreb uopće nije ugrađivala dok ih KB Merkur od tog proizvođača uopće ne naručuje.
Matea Damjanović

Više u VIDEOPRILOGU!

Exit mobile version