U SPECIJALNOJ BOLNICI SV. KATARINA Izvedena jedna od najkompleksnijih operacija kosti, djevojčica iz Rusije trebala bi prohodati

Prethodno su djevojčici pokušali pomoći i u Izraelu i Njemačkoj, ali bezuspješno

Stiže još jedna potvrda izvrsnosti hrvatskih liječnika. U Specijalnoj bolnici Sv. Katarina izvedena je jedna od najkompleksnijih operacija kosti zahvaljujući kojoj bi djevojčica iz Rusije koja ima krhke kosti trebala prohodati.

Pred ovom majkom neizvjesni su sati. Na operacijskom stolu je njezina desetogodišnja kćer, koja ne može hodati ni igrati se s vršnjacima.

“Moja kćerka voli se igrati, vesela je i jako pametna, ali nažalost od siječnja ona ne može hodati”, priča Alla Rotar iz Rusije. Njezine kosti krhke su i lako lomljive.

“To je bolest koja je cjeloživotna, praktički nema lijeka, kada se slome one se deformiraju, treba ih fiksirati unutar kanala kosti da kost bude zasticena i ispravljena i iako pujkne da ostane ravna i da brzo zacijeli”, objašnjava Darko Antičević, dječji ortoped, Specijalna bolnica Sv. Katarina.

Prethodno su djevojčici pokušali pomoći i u Izraelu i Njemačkoj, ali bezuspješno. No, iza ovog tima je 20-ak ovakvih operacija.

“Koristimo najnoviju tehnologiju teleskopskih čavala koji u rusiji do endavno nisu buili dozvoljeni i nisu imali educirane ljude. Taj čavao raste kako raste i dijete”, ističe Dragan Primorac, specijalna bolnica sv. Katarina.

U Hrvatskoj je službeno 50-ak ljudi koji imaju bolesti krkih kostiju. Romani je dijagnosticirana kada je imala godinu dana.

“Ja sam do sada imala 19 prijeloma, zahvaćene su mi noge, imala sam do sada imala 4 operacije, i sada sam u fazi kada se bolest primirila”, priča Romana Alić, Savez rijetkih bolesti.

Ali svaki njihov pomak i korak je neizvjestan. Desetogodišnja Ruskinja, ako sve bude u redu na noge bi trebala stati za tri mjeseca.
Kristina Čirjak

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari