EUROPA BEZ PLASTIKE

U subotu EU potpuno zabranjuje korištenje jednokratne plastike; Evo što se sve mijenja!

Foto: Unsplash

Ekološka alternativa jednokratnoj plastici je kartonska ili drvena ambalaža i pribor

Može li Europa bez plastike – vidjet ćemo od subote kada Unija u potpunosti zabranjuje, primjerice, plastične štapiće za uši, slamke i jednokratni pribor za jelo. Zamijeniti bi ih trebale ekološkije, ali i puno skuplje varijante od papira ili drveta pa je pred vratima i rast cijena u ugostiteljstvu, osobito u dostavi hrane.

Iz kuhinje ovog restorana dostava hrane već je krenula u ekološki prihvatljivijoj ambalaži od plastične, a na njihovoj terasi uz more više nema ni plastičnih slamki koje lako završe u moru.

”Naš šef je krenuo i prije tog zakona s tim. Burgere i pomfri smo već stavljali u te papirnate. Neke stavke smo već uspjeli riješiti kao što su slamke, čaše su još tu negdje”, kazala je Marija Grgić, voditeljica restorana u Zadru.

Europska unija donijela je Direktivu o plastici za jednokratnu upotrebu prije dvije godine i od 3. srpnja ona se potpuno izbacuje iz uporabe. Kako Zakon o gospodarenju otpadom čeka drugo čitanje, u Hrvatskoj se potpuno izbacivanje plastike prolongira do donošenja Zakona.

”Recikliranje je jedan jako veliki mit o rješenju zagađenja plastikom, on je dio rješenja, ali nikako nije rješenje. Tako da rješenje su jedino i isključivo sustavi za ponovnu uporabu. I to očekujemo da će se kroz podzakonske akte koje je Ministarstvo najavilo u izvješću na prijedlog zakona riješiti u narednom razdoblju” Zakona”, rekla je Anamarija Mileusnić iz Zelene akcije.

Jednokratni pribor za jelo, posude za hranu i poklopci, čaše, štapići za uši, štapići za pričvršćivanje balona, vrećice – sve što je od plastike ide u povijest.

”Zamijetila sam čim sam došla papirnatu slamku, ne smeta mi, super je i podržavam apsolutno. Previše je plastike u moru i oko nas, tako da svaka čast, super”, kazala je Ana Lipošćak iz Zadra.

Ekološka alternativa jednokratnoj plastici je kartonska ili drvena ambalaža i pribor, ali to je skuplja varijanta, pa je izvjesno da će ugostitelji poskupjeti dostavu hrane za par kuna

”Realno te dvije kune baš ništa ne znače. Pozdravljam stvarno to i eto te dvije kune, dat ćemo ih..”, rekla je Nives Klobučar iz Gradišta.

”Ne želimo na kraju krajeva izgubiti naše goste, ali što će biti na kraju ljeta, vidjet ćemo to sve kad zbrojimo i oduzmemo. Vjerojatno će neko poskupljenje biti, ali točne iznose ne mogu vam još reći”, izjavila je Marija Grgić, voditeljica restorana u Zadru.

Do donošenja Zakona hrvatski ugostitelji računaju potrošiti jednokratnu plastiku koju imaju na zalihi. Kazne bi se nakon toga mogle kretati između 10 tisuća i 200 tisuća kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari