NIKOLA MILINA

UDALJENI S DUŽNOSTI! Ravnatelj policije o premlaćivanju migranata: ‘Osobe sa snimke su policijski službenici interventne policije’

Pixsell

Posebno se upozorava da nije dozvoljena nikakva uporaba sile posebno prema osjetljivim skupinama, kazao je Milina

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina dao je izjavu za medije u Ravnateljstvu policije o snimci nasilja nad migrantima koju je objavila RTL-ova Potraga u priči koju je radila s međunarodnim timom novinara.

Podsjetimo, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Bruxellesu je potvrdio da su na snimkama zlostavljanja migranata policajci.

Udaljeni s dužnosti, istraga u tijeku

”Prema prvim saznanjima nakon objave snimke, odmah smo formirali stručni tim i kolege iz Ravnateljstva policije upućeni su na teren s ciljem da osvijetlimo o čemu se radi. Odmah tijekom prvih radnji, došli smo do saznanja da su osobe policijski službenici interventne policije. Budući da u ovom trenutku postoji osnova sumnja u težu povredu službene dužnosti koja itekako šteti ugledu policije, u tijeku je postupak uručenja rješenja službenicima o udaljenju dužnosti i slijedi daljnji disciplinski postupak”, kazao je Milina.

Dodao je da su u stalnom kontaktu s državnim odvjetništvom. ”Kada su u pitanju policijski službenici, naravno da sudjeluje i Državno odvjetništvo. Naš interes je sigurno da rasvijetlimo ovaj događaj do kraja, ni na koji način ne želimo da pojedinačni događaj utječe na pohvale koje policija dobiva za svakodnevan požrtvovni rad”, rekao je Milina.

Koridor nije tajna operacija za zastrašivanje

Milina je demantirao navode da je operacija Koridor nekakva tajna operacija koja služi za zastrašivanje migranata. ”To je jedna dugotrajna akcija policije za suzbijanje krijumčarenja ljudi. Razmjenjuju se podaci s Europolom i njihov rad se predstavlja na razini europskih policija. Druga dezinformacija je da mi zataškavamo neke situacije. Ja stalno šaljem upute da se ponaša obazrivo, posebno prema ranjivim skupinama – ženama, djeci, ali u drugim situacijama”, kazao je.

Ukupno od 2018. godine pokrenuta su 22 postupka u vezi postupanja policije prema migrantima. U 13 slučajeva obustavljeni su postupci, ostali su u tijeku, kazao je Milina. ”Uvijek provjeravamo gdje moramo provjeriti, to ćemo raditi i dalje. Za one koji se ogriješe o zakon, hrvatski sustav je najrigorozniji u postupanju prema svojim pripadnicima i oni moraju biti svjesni da će snositi odgovornost. Vezano za situacije što se tiče navodnih policajaca koji kažu da im je nešto naređeno da moraju raditi nezakonito – tu je vrlo jasna situacija, policijski službenik je dužan po službenoj dužnosti dužan prijaviti nezakonite radnje”.

U ovom slučaju sudjelovala su tri interventna policajca. ”To je utvrđeno do sada. I dalje će se provoditi izvidi u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom. To su činjenice koje ja mogu komunicirati. Ja snosim odgovornost od prvog dana rada na policiji”, rekao je Milina.

Pojačanje edukacija

Naglasio je da ne postoje nikakve specijalne naredbe zapovijedi da se na takav način migranti tretiraju. ”Posebno se upozorava da nije dozvoljena nikakva uporaba sile posebno prema osjetljivim skupinama, ženama i djeci. Radi se o postupanju u radno vrijeme. Vidjet će se zašto nisu nosili uniformu. Ovo svakako nije postupanje koje je primjereno i dostojanstveno bez obzira radi li se na granici ili bilo koje postupanje”.

”Radi se o interventnoj jedinici policije koja je bila na ispomoći, čini mi se iz PU istarske”, dodao je Milina.

Kontrolne mehanizme će svakako pojačati. ”Osim što imaju striktne pisane i usmene upute, imamo edukaciju vrlo čestu, što se tiče postupanja na granici i o ljudskim pravima, značajnije ćemo uključiti sve pripadnike interventne policije i rukovoditelja, to ćemo već od idućeg tjedna, dakle sve ostale rodove policije, ulažemo izuzetne napore u edukaciju. Vi znate da su naši treneri priznati na razini EU i da dobivaju najbolje ocjene po modulima”, rekao je Milina.

Neupitno je kaže, da se radi o teškoj povredi službene dužnosti, kazao je Milina. ”Ovo je teška povreda službene discipline i nanošenja štete ugledu hrvatske policije zbog onoga što je bilo na snimci. Definitivno je da su udaljeni zbog teže povrede službene dužnosti jer to šteti hrvatskoj policiji. Prema saznanjima koje imam, dosad protiv njih nije bilo nekih disciplinskih postupaka”, zaključio je Milina, donose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari