Uhićen vozač kamiona! Pomoćnik načelnika PP Kutina: ‘Ovo je bio jedan od težih očevida u mojoj karijeri’

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Nezapamćena tragedija na autocesti Lipovac- Zagreb potresla je Hrvatsku. Kobno skretanje vozača kamiona na odmorište ugasilo je živote dviju djevojčica

Tragično jutro uz autocestu. Umjesto odmora na malom maturalcu u Svetom Filipu i Jakovu, potresena lica osnovnoškolaca i njihovih nastavnica. Kobno skretanje vozača kamiona na odmorište ugasilo je živote dviju djevojčica. (OVDJE)

“U prometnoj nezgodi smrtno je stradalo dvoje djece od 14 godina dok su dvije osobe s teškim tjelesnim ozljedama zbrinute u bolnici”, kazao je Mario Miletić, zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Sisku.

Reporterka Ivana Ivanda Rožić, koja je čitavog dana pratila situaciju na terenu javlja kako se još uvijek ne zna koji je uzrok tragedije. Dodaje kako je riječ o vozaču koji je iskusan vozač, koji kamion vozi više od 30 godina te kako je predstavnik tvrtke za koju vozač radi, kazao da ne može vjerovati kako se ovako što dogodilo.

Za sada je poznato kako umor nije uzrok ove strašne nesreće. Naime, vozač kamiona je pokupio teret u Beogradu, prespavao u Županji te tada nastavio svoj put kada se dogodila nesreća.

Pomoćnik načelnika Kutine, koji rukovodi slučajem, za RTL je kazao kako je vozač u 17 sati uhićen te se nalazi u prostorijama prometne policije Kutina gdje se provodi ispitivanje.

“Naše pravo je zadržati ga 24 sata, a nakon toga ćemo predati pritvorskom nadzorniku. Tijekom očevida izvršeno je alkotestiranje, test je pokazao kako vozač nije bio pod utjecajem alkohola”, kazao je pomoćnik načelnika Kutine, Žarko Stojisavljević za RTL.

Dodao je kako je očevid završen, no u tijeku je kriminalističko istraživanje kojim će se pokušati utvrditi razlozi ove nesreće.

Kamion je zbog tehničkih razloga još uvijek na mjestu nesreće. “Izvršit ćemo daljnje provjere, što se tiče tehničke ispravnosti i daljnja ispitivanja o ispravnosti uređaja za upravljanje i zaustavljanje”, dodao je.

Sutra u 17 ističe rok policiji kada će vozač biti predan pritvorskom nadzorniku.

“U mojoj dugogodišnjoj karijeri ovakvo što ne pamtim, ovo je jedan od težih slučajeva takve prometne nesreće. Radio sam puno očevida, a ovo je jedan od težih. Moramo apelirati na vozače da se drže prometnih propisa. Da prate vozila ispred sebem iza sebe. Umor je najveći uzročnik prometnih nesreća, no moramo apelirati i na četiri najveće ubojice u prometu kao što su alkohol, brzina, pojas i mobitel koji su najčešći uzročnici prometnih nesreća.

Tahograf kamoina mogao bi otkriti je li vozač bio odmoran, je li prekršio pravilo za uzimanje odmora, također, istraga bi mogla pokazati je li točna tvrdnja da su vozaču zakazale kočnice. Sudski vještaci kažu kako je to gotovo nemoguće.

Ozlijeđene su dvije djevojke u dobi od 25 i 26 godina. Jedna je prebačena na odjel neurokirurgije u Slavonski Brod, dok je drugoj teško ozlijeđen prsni koš te ostaje na liječenju u Novoj Gradiški.

“Osoba koja je hospitalizarana u Opću bolnicu Nova Gradiška ima teške tjelesne ozlijede no one nisu opasne po život te je prognoza dobra. Osoba koja je premještena u Opću bolnicu Slavonski Brod ima izuzetno teške ozlijede koje su opasne po život”, rekao je Josip Kolodziej, ravnatelj OB Nova Gradiška.

A nitko nije mogao ni sanjati da će bezbrižno putovanje prekinuti ovakva tragedija. 59-godišnji vozač kamiona zagrebačkih registracija nije bio pod utjecajem alkohola te se, kako doznajemo, sat vremena prije nesreće odmarao u Županji.

Sve se odvijalo na odmorištu Sjever kod Starog Grabovca uz autocestu A3 između Novske i Okučana u smjeru Zagreba. Nakon što je u brzom naletu kamion rušio sve pred sobom, odletio je u livadu 40-ak metara.

Poruku ožalošćenima poslao je ministar unutarnjih poslova.

“Stravična nesreća. Svi smo pogođeni. Prije svega, ja bih izrazio sućut obitelji poginulih djevojaka”, poručio je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Uzrok stravičnog događaja uz autocestu i dalje se utvrđuje.

Dan žalosti u Osječko-baranjskoj županiji

Zbog ovog tragičnog događaja koji je duboko potresao građane cijele Hrvatske, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić proglasio je ponedjeljak, 10. lipnja 2019. godine, Danom žalosti u Osječko-baranjskoj županiji.

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić izrazio je iskrenu sućut i suosjećanje obiteljima tragično preminulih učenica Osnovne škole Dalj čiji su se mladi životi ugasili danas u nesreći na odmorištu autoceste kod Novske.

Nenadoknadive su i neizrecive posljedice, kao i bol koju je izazvao ovaj tragični događaj, a svima, osobito obiteljima i prijateljima stradalih učenica, bit će potrebno puno snage i vjere u nošenju s ovom tragedijom. U kontaktu s ravnateljem škole i resornim službama Ministarstva znanosti i obrazovanja uključili smo se u pružanje potrebne pomoći i potpore učenicima i djelatnicima Osnovne škole Dalj, kao i roditeljima učenika“, poručuju iz županije.

Ivana Ivanda Rožić, Donna Diana Prćić

Više u VIDEOPRILOGU: