VIDEO: Upoznajte posadu MORH-ovog helikoptera za hitne medicinske intervencije

Helikopterske posade MORH-a danonoćno spremne dežuraju za hitne medicinske intervencije. Od početka godine prevezli su 264 osobe

Na prvi pogled opuštena ekipa, svake sekunde spremna je za polazak na intervenciju. Čim zazvoni motorola za poziv u pomoć, procedura je jasna. Pilot Josip provjerava meteorološku situaciju.

“Ako je meteo povoljan, javljamo da je meteo povoljan, od našeg nadređenog zapovjedništva dobijemo odobrenje za medicinski let, idemo na helikopter i polijećemo. Znači, od poziva do polijetanja imamo maksimalno 15 minuta”, kaže kapetan Josip Jurjević.

Ova uigrana ekipa u prosjeku poleti za 11 minuta. U helikopteru ih je petero. Liječnik i medicinska sestra, dva pilota i letač tehničar. On je zadužen za kompletnu sigurnost, pregled helikoptera, pripremu za let I asistiranje pilotima.

“Brinem se da medicinski tim otraga ima dovoljno prostora, da su dovoljno sigurni za izvršenje svog posla koji zna koji put bit kompliciran, znači kad helikopter sleti po pacijenta onda moram osigurati prostor oko helikoptera, gdje mogu doći ambulantna kola”, ispričao je letač tehničar Denis Burani.

Po pacijenta i natrag leti se najkraćim mogućim putem, brzinom od 250 kilometara na sat, na 300 metara iznad zemlje. Svaki zadatak odrađuje se maksimalno profesionalno, ali svi članovi posade slažu se kako su na neke pacijente ipak osjetljiviji.

“Mislim da će se svi složiti da je najteže kad su u pitanju djeca, da je to posebno stresno, bez obzira u kakvom je stanju dijete, pogotovo ako nisu pri svijesti i slično”, kaže liječnik Damir Mulc.

Ovaj posao traži veliko znanje i veliko srce. Tanja je pet godina bila medicinska sestra na zemlji, a posljednja dva desetljeća radi za MORH. Iz teških intervencija, kaže, ekipa izvlači pouke, a nastoje pamtiti samo lijepe priče.

“Svi su dragi sretni ishodi, ono što se u konačnici dobro završi, to nam uvijek ostanu kao neka ugodna sjećanja”, tvrdi medicinska sestra Tanja Pacak Marčinko.

Najljepša sjećanja uvijek su vezana uz porode. Interna šala među pilotima je da će beba rođena u zraku dobiti ime po pilotu. I kada nije tako, te intervencije se pamte.

“Meni osobno je bilo najljepše iskustvo prošle godine, upravo u ovo vrijeme, kad nam se u helikopteru na hitnom medicinskom letu sa Lošinja rodila djevojčica, ne Petra nego Marta, evo upravo je napunila godinu dana pa ću joj ovom prilikom čestitati prvi rođendan. To je meni osobno bio najljepši trenutak u karijeri”, kaže pilot Dražen Pavlić.

Kamo sreće da ovi spasitelji s neba imaju što manje poziva i što manje posla, ali lijepo je znati da su u trenu spremni za polijetanje i spašavanje tuđih života.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari