OPTUŽNICA PROTIV RIMAC

Video | USKOK podigao optužnicu protiv nekadašnje kninske kraljice Josipe Rimac i još 26 osumnjičenih

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Od primanja mita za muljažu s poticajima poduzetnicima, malverzacije s poljoprivrednim zemljištima i sređivanje državnih ispita

“Zar vam ja izgledam kao netko tko bi nekoga optužio? Ja volim sve ljude, sve moje drage prijatelje”, rekla je u rujnu 2020. godine Josipa Rimac, bivša državna tajnica Ministarstva uprave.

No, zato je protiv Rimac i njezinih 26 “prijatelja” prvu optužnicu podignuo Uskok. Uz Rimac terete se bivša ministrica Gabrijela Žalac, bivša pomoćnica nedavno uhićenog ministra Horvata Ana Mandac i nekadašnja šefica kabineta ministrice poljoprivrede – Ružica Njavro, izvještava Marina Brcković za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Ono za što Gabrijelu Žalac terete u ovom postupku je ovako prilično iskonstruirano kazneno djelo. Smatram da imamo prilično prostora za obranu”, kaže Jadranka Sloković, odvjetnica Gabrijele Žalac.

Ključni dokazi za tužiteljstvo su tajno snimljeni razgovori Rimac te poruke pronađene u njezinom mobitelu.

Od pet točaka optužnice Rimac se tereti da je poduzetnicima preko Njavro na području Rogoznice omogućila zakup većih površina poljoprivrednog zemljišta s manjim brojem stoke. Dobili su tako znatno veći iznos državnih potpora, a Rimac i Njavro građevinsko zemljište te 15 tisuća eura i 500 tisuća kuna.

Istim poduzetnicima uz pomoć načelnice Gračaca, Rimac je sredila i zakup zemljišta na području Gračaca, a zauzvrat dobila 10 tisuća eura.

Preko Ane Mandac, Rimac je omogućila prijateljima poduzetnicima novčane potpore, a oni joj zauzvrat, po znatno nižoj cijeni, izvodili stolariju.

Optužnicom je obuhvaćeno i sređivanje državnih ispita, gdje se Žalac tereti da je ispit sredila bratu. Rimac se pak navodno pobrinula za svoju sestru tako što ju je zaposlila u HEP-u.

Žalac i dalje tvrdi da nije kriva.

“Radi se o nekoliko poruka koje su potpuno općenite i nekonkretizirane i u kojima se zapravo razgovara o tom ispitu, ali ni u jednom trenutku Gabrijela Žalac ne traži da netko bez pokazanog znanja pusti njenog brata na ispitu”, smatra odvjetnica Sokolović.

No, optuženi poljoprivredni poduzetnik Josip Ravlić možda se već odlučio i za drukčiju obranu.

“Mnogi ljudi njegove pozicije su jednostavno zbog inertnosti javne uprave prisiljeni da im ono što im i inače po zakonu pripada traže nekakvim sredstvima koja možda nisu najlegalnija, međutim kako ćemo se dalje postavljati u ovom postupku to ćemo tek vidjeti. Ovo o čemu sam govorio je njegova pozicija tijekom istrage, vidjet ćemo što će budućnost donijeti”, kazao je Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik Josipa Ravlića.

Ovo je prva optužnica protiv bivše HDZ-ovke Josipe Rimac. Čeka se rasplet i slučaja Krš Pađene, izvještava Marina Brcković za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari