OPREČNA MIŠLJENJA

VIDEO Uskoro će nas pratiti i aplikacijom na mobitelu? Je li to – “Privatnosti, zbogom!”

Idi na originalni članak
FOTO: Ivo Čagalj/PIXSELL/Ilustracija

Sve u cilju zaštite zdravlja i sprječavanja širenja koronavirusa

Oglas

Uskoro bi naše kretanje mogla provjeravati ne samo policija i civilna zaštita nego i aplikacija za praćenje na mobitelu. Da se o tome razmišlja, potvrdio je i Davor Božinović. 

Pogledajte više u Videoprilogu:

Takav se način praćenja zaraženih već koristi u više europskih zemalja, među ostalima u Austriji, Italiji, Irskoj, Belgiji, Francuskoj i Švicarskoj, a sada se razgovara o uvođenju zajedničke platforme na razini Europske unije.

Stvar funkcionira otprilike ovako – dvoje ljudi, nazovimo ih Ana i Miro, nađu se na kratkom razgovoru. Nakon nekoliko dana, Miro dobije temperaturu i grlobolju, testira se i bude pozitivan na Covid-19. Rezultat unosi u aplikaciju. Telefoni Ane i Marka preko bluetootha razmjenjuju anonimni identifikacijski signal koji bilježi da su bili u bliskom kontaktu. Ana je u međuvremenu nastavila sa svojim životom, ali joj na mobitel stiže obavijest. Nakon Mirinog pozitivnog testa Ana dobiva poruku da je bila u kontaktu sa zaraženom osobom, s tim da ne doznaje o kome je riječ, nego dobiva upute da se javi nadležnim službama i što joj je dalje činiti.

Ova bi se “epidemiološka mjera”, kako je naziva Davor Božinović, primjenjivala na dobrovoljnoj osnovi uz strogo poštovanje privatnosti. A mišljenje smo tražili i od informatičkog stručnjaka.

“Svi to vide kao mogućnost kojom bi se spriječila ili umanjila brzina širenja zaraze tog drugog vala koji bi mogao doći najesen. Vjerojatno će EU tu ići prema nekakvim zajedničkim rješenjima jer to je bitno”, rekao je Božinović.

“Kad jednom pustimo duha iz boce, onda ga je jako jako teško vratiti u bocu tako da je ovo u biti jedna situacija u kojoj se donekle opravdano može o tome razgovarati. Sad ćemo vidjeti na koji će se način to tehnički riješiti. Gdje će biti podaci? Hoće li oni doista biti samo na telefonu i nigdje drugdje? Hoćemo li bilježiti samo kontakte ili neke lokacije i sve ostalo…”, pita se informacijski stručnjak Marko Rakar.

Vijesti.hr
Exit mobile version