NEOVISNO O CIJENI

Uskoro se ukida porezna olakšica pri uvozu pošiljaka vrijednosti do 160 kuna

Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL

Zbog očekivanog pojačanog opsega posla u pošti zaposleno je još radnika

Bilo da je riječ o predmetu od 2 ili 200 kuna, od 1. srpnja u svim državama Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj, ukida se porezna olakšica pri uvozu pošiljaka vrijednosti do 160 kuna. Tako će oni koji kupuju robu putem online trgovina iz trećih zemalja za sve male pošiljke plaćati PDV od 25 posto od čega bi država na godinu mogla zaraditi 250 milijuna kuna.

Na mjesec iz trećih zemalja u Hrvatsku stigne oko pola milijuna malih paketa čija vrijednost ne prelazi 160 kuna. Za manje od dva tjedna i za njih će kupci plaćati PDV od 25 posto, čak i za one predmete naručene prije 1. srpnja.

Više u VIDEOPRILOGU:

”Nije ključan datum kupnje nego je ključan datum podnošenja robe carini”, poručio je Bosiljko Zlopaša, pomoćnik ravnatelja Carinske uprave.

A PDV će se naplaćivati na sljedeći način.

”Ako kompanija koja prodaje robu na međunarodnom tržištu preko interneta registrira se u Europskoj uniji, ona će već prilikom prodaje robe, zaračunati PDV. Što znači za takvu robu neće trebati posebno podnošenje deklaracije na ulazu, to je preporučljiv način”, kazao je Zlopaša.

Ako internetska trgovina neće imati tu mogućnost, drugi je način da, pri preuzimanju robe, PDV dostavljaču plaća kupac – čiji će se novac proslijediti u državni proračun. Pripreme za novu regulativu traju više od 2 godine.

”Zahtijeva i prilagodbu carinske službe koja je morala izraditi nove procedure,
usavršiti postojeće procedure, izgraditi IT sustave i administrativno popratiti cijeli novi poslovni proces”, izjavio je Mario Demirović, ravnatelj Carinske uprave.

Zbog očekivanog pojačanog opsega posla u pošti – zaposleno je još radnika, pa se zbog novih operativnih troškova uvodi naknada za kontrolu pošiljaka iz trećih zemalja.

”Za sve pošiljke do 150 eura, naknada će iznositi 18,50 kn. a za pošiljke od 150 pa do 1000 eura naknada će iznositi 37 kuna. Ukinuli smo neke naknadne koje su se do sada naplaćivale, tako da više nema troška podnošenja pošiljke na carinski pregled koji je iznosio između 37,50 kn i 60,50 kn”, rekao je Krešimir Domjančić, voditelj Odjela za odnose s javnošću.

Valja istaknuti da će se za pošiljke čija je vrijednost veća od 150 eura, uz PDV – plaćati i carina.

Ida Hamer

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari