Užasni uvjeti rada za hrvatske policajce: plaće su im premale, a jakne istrošene i poderane

Dok se oni brinu o sigurnosti građana, o njima se, čini se, nema tko brinuti. Uz to što imaju premale plaće, policajci u posljednje vrijeme ne mogu dobiti ni osnovnu opremu za rad

Predsjednik sindikata policijskih službenika Mario Puškarić pokazuje nam album kojeg se svi u policiji srame. Jer jakne u kojima svakodnevno rade poderane su i istrošene.

Jedna od njih ima i posebnu priču.

“Ovu policijsku jaknu smo dobili od kolege iz PU zagrebačke koja je stara nekakvih osam godina, znači tri godine nakon onog perioda koji je uređen uredbom za promjenu, možete po njoj vidjet kak ti rukavi izgledaju. Tražio je novu jaknu, ali na svaki upit kad dođete u skladište kažu da nema jakni…”

Procedura dobivanja novih je prekomplicirana, a neki policajci, iako je rok trajanja 5, jakne nose i po 10 godina. U sindikatu tvrde – 525 novih policajaca jakne nije ni dobilo…

“Rade u kratkim majicama, eventualno netko ima džemper i to je to, oni su na vani na 9 stupnjeva po noći u kratkim majicama, kolege im posuđuju jakne”, dodaje Puškarić.

Potpuno suprotnu tvrdnju od toga izrekao je na jednom skupu u Zagrebu ministar unutarnjih poslova govoreći o radu policije.

“Policija na neki način drži temelje javnog reda i mira, a time i sigurnosti Hrvatske, zato nam je visoko kvalitna opremljenost polijcaki i policajaca ključna za sigurnost!”

Iz MUP je naknadno stigao i odgovor na naš upit. Tvrde, istina je, posljednjih godina – imali su poteškoća u provođenju javne nabave. No ove godine za to su predvidjeli 90 milijuna kuna..

Na probleme s odorama i drugi, veći sindikat policije upozorava odavno. A građani s policajcima suosjećaju.

“Otac mi baš radi u policiji u Heinzelovoj, imaju jadnu plaću i ovako i onako, ovo je još dobro što išta nose”, kaže Mario.

“Definitvno nije lijepo za vidjeti, trebaju im nove”, dodaje Jasenka iz Zagreba.

Dok ih ne dobiju, a to bi se neslužbeno moglo dogoditi kroz 60 dana, policajci obećanjima ne vjeruju.

Josip Antolić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari