ZABRANILI I ALKOHOL

Video | UŽIVO IZ LAVOVA: Pogledajte kako se građani pripremaju za obranu, što su prvo pokupovali, čega ih je strah…

RTL

‘Vlada strah od ruskih sabotera, podozrivo gledaju na našu kameru.  Svi su disciplinirani, 15 minuta prije policijskog sata s megafona su zvali da odemo s ulice’

Iz Ukrajine je uspjelo pobjeći dva milijuna ljudi. Jedini veliki grad u kojem još nema rata je Lavov. Ali u strahu od napada, i oni provode i rigorozne kontrole i naoružavaju stanovnike, za RTL Direkt javlja Nikolina Radić:

“Sve do 22 sata kada počinje policijski sat, na ulicama Lavova ima ljudi, rade i trgovine, rade i poneki kafići. Ali, osjeća se psihoza u zraku. U svakom trenutku netko od građana, ne samo od uniformiranih osoba, može doći i zatražiti vas dokumente, putovnicu, tražiti da ih fotografira.

Ovdje je jako veliki strah od ruskih sabotera. To što imamo kameru, zapravo nam i nije olakotna okolnosti, jer ljudi su prestrašeni da možda snimamo njihove strateške ciljeve.

Više pogledajte u video prilogu:

U Lavovu se osjeća nesigurnost i zato što su sad ovdje premještena skoro sva diplomatska predstavništva, pa je zbog toga grad dodatna meta, s ovog područja se šalje materijalna, tehnička, svaka druga moguća pomoć na istok i sjever zemlje u kojima bjesni rat.

U Lavovu se boje da bi im se najprije mogle gađati komunikacijske točke, da bi im se mogle odsjeći komunikacije, u tom slučaju da neće moći komunicirati niti sa sjeverom i istokom zemlje. U trgovinama u kojima smo bili ovih dana, stanje je još uvijek prilično dobro, još ima za kupiti prehrambenih namirnica. S polica su najprije otišle konzerve, tjestenina, riža, one namirnice koje se duže mogu držati u smočnicama.

Alkohola nema nigdje. U Ukrajini je proglašena potpuna prohibicija alkohola, što znači da se ne može kupiti niti u kafićima niti u trgovinama. Izbačen je alkohol i iz hotelskih minibarova.

Uz sve probleme koje imaju, nesigurnosti, psihoze, ne žele si stvoriti dodatno opterećenje zbog alkoholiziranosti ljudi.

Sinoć kada smo se vraćali u hotel, 15-ak minuta prije policijskog sata, upozoreni smo preko megafona da se što prije sklanjamo s ulice. Ukrajinci su jako disciplinirani, svi se pridržavaju pravila i to im olakšava ovu tešku situaciju. Ali da strepe, strepe.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari