VEĆ 12 SLUČAJEVA: Saznali smo kako je moguće da se ospicama zarazi već cijepljena osoba

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Dok je u Dubrovniku potvrđeno 12 slučajeva ospica i još se dva trebaju tek dijagnosticirati, u susjednoj Sloveniji potvrđena su tri nova

Dok je u Dubrovniku potvrđeno 12 slučajeva ospica i još se dva trebaju tek dijagnosticirati, u susjednoj Sloveniji potvrđena su tri nova.

Među zaraženima je i medicinsko osoblje, liječnik i medicinska sestra koji su bili cijepljeni. Sjetimo se, prošlog tjedna u Dubrovniku se zarazio liječnik koji je isto bio cijepljen. Saznali smo kako je to moguće i zašto nas više ne štiti kolektivni imunitet.

“Medicinska sestra je bila cijepljena jednom dozom. Bila je u kontaktu sa zaraženim djetetom 26. svibnja. U roku od 72 sata, odnosno 28. svibnja, dobila je drugu dozu cjepiva koja očito nije djelovala. Bolest se pojavila”, izjavio je Karl Turk iz Nacionalnog instituta za javno zdravstvo Maribor.

Svi su vezani uz krug ljudi koji je bio u kontaktu s muškarcem zaraženim početkom godine i to najvjerojatnije u Srbiji u kojoj je boravio. Iz te zemlje pismo majke Dragane Petrović preplavilo je društvene mreže. Njezina Nađa umrla je prije dva mjeseca. U bolnici se zarazila ospicama od drugog djeteta, a sama nije mogla biti cijepljena. Njezina majka sad poziva sve roditelje da cijepe svoju djecu.

U Dubrovniku i danas djelatnici bolnice hodaju s maskama za lice. Dvanaest je slučajeva potvrđeno, a dva se još dijagnosticiraju.

“Sad se pučanstvo pojačano cijepi. Mi smo proveli neke dodatne mjere u bolnici zaštite i kanaliziranja pacijenata. Naši djelatnici cijepe ili donose potvrde o procjepljivanju, radimo na tom da se postigne što veći postotak kolektivne imunosti kolektivnog imuniteta”, rekao je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić.

Baš kao i u Sloveniji, tako je i u Dubrovniku zaražen liječnik koji je bio cijepljen. Zašto? Ospice su jako zarazne, pa je potrebno da oko 93% stanovništva bude imuno.

“S obzirom da cjepivo nije 100% zaštitno, potrebno je cijepiti oko 95% populacije da se postigne oko 93% imunih u populaciji u situaciji kad imunost ovisi isključivo o cijepljenju”, pojasnili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o kolektivnom imunitetu.

Od potrebnih 95 % cijepljenih od ospica Dubrovnik je daleko. U gradu je cijepljeno samo 40,8 % posto djece, što je daleko najmanje u Hrvatskoj.

Leona Šiljeg

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari