VELIKA AKCIJA EUROPOLA: Povučeno 3.600 tona opasne hrane!

Europol je u operaciji OPSON s polica trgovina diljem Europe povukao 3.600 tona opasne i lažne hrane te deset milijuna litara pića. Primjere pogledajte u VIDEOPRILOGU!

U velikoj akciji Europola razbijena je prava mreža krivotvorene hrane diljem Europe. Uhićeno je i zadržano 749 osoba iz 67 zemalja, među kojima je i Hrvatska.

Najveću ulogu s hrvatske strane odigrala je Carinska uprava, i to na način da se pojačano kontrolirao cijeli carinski dio RH, točnije od 26. ožujka do 31. ožujka nadzori su bili vrlo strogi za svaki uvoz hrane i pića. Tijekom tog pojačanog nadzora nisu uočene nikakve nepravilnosti.

Rezultati akcije su šokantni. Otkriveno je trulo meso, zatim kemikalijama obojena tuna, lažno mlijeko u prahu za bebe i još mnogo toga što su Europljani kupovali misleći da je originalno i ispravno. Utrka za profitom očito nema granica, pa ni po cijenu tuđeg zdravlja.

Tuna je bila namijenjena konzerviranju. Ali pomoću kemijskih tvari od sive je postala roza. Sve kako bi zavarala kupce i dala dojam svježine. Ukupno je zaplijenjeno – 50 tona.

Ništa bolje nije ni s voćem i povrćem. Više od devet tona – sve krivotvoreno i pokvareno – otkrila je i francuska policija s carinom.

“Ova operacija inicijalno je bila koordinirana putem Europola. Glavni fokus bio je na uklanjanju lažne i nestandardne hrane i pića iz komercijalne upotrebe”, izjavio je Oliver Csiki iz sektora izvršenja akcije.

U više od 40 tisuća provjera po trgovinama i super marketima diljem europskih zemalja – posebna ekipa obučena za ovakve provjere – gledala je sve. Najviše ono što se najčešće konzumira: alkohol, kavu i keksa na kojima su uočene krive deklaracije s istekom datuma. Otkriveno je i mnogo krivotvorenog praška za pranje rublja. Sve zajedno – oduzeto je više od 3.600 tona proizvoda i 9,7 milijuna litara hrane i pića.

“Svjesni smo činjenice da je praktički svaki proizvod podložan krivotvorenju ako je u pitanju profit, zato što se radi o popularnim ili skupim markama. Na primjer pasta za zube, četkice za zube pa čak i jaja se lako krivotvore. A važno je napomenuti da je rizik za krivotvoritelje da ih se uhvati jako malen”, izjavila je Ildiko Kallayne Csik, predsjednica mađarskog ureda za intelektualno vlasništvo.

Osim u trgovinama, pojačan je nadzor bio i na graničnim prijelazima gdje su posebnu ulogu imali i psi za detekciju droge i cigareta. U Mađarskoj su primjerice kamioni prolazili kroz poseban otvor – a na kompjuteru se odmah prikazivalo je li u kamionu nešto sumnjivo.

“Druga najprofitabilnija kriminalna radnja u Europskoj uniji, nakon trgovine drogom je upravo iskorištavanje proizvoda u lancu hrane”, istaknuo je Ferenc Helik, direktor Nacionalnog ureda za sigurnost hrane.

Najšokantniji rezultati su u Belgiji. Tamo je zatvorena najveća tvornica za preradu mesa koja je izgubila i licencu nakon što je kod mljevenog mesa i goveđeg repa otkriven zdravstveni rizik. Lažno mlijeko u prahu za bebe pak otkriveno je u Španjolskoj.

PRIČU POGLEDAJTE U VIDEOPRILOGU S POČETKA TEKSTA!

Ivana Ivanda Rožić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari