Velika šteta od nevremena diljem Hrvatske: ‘Ne pamtimo da se ovako nešto desilo’

Tek je jutro pokazalo koliko je bilo razorno sinoćnje nevrijeme u Hrvatskoj. Jedan čovjek je izgubio život na Krku, a tromjesečna beba završila je u moru

Nevrijeme koje je sinoć poharalo hrvatsku obalu ostavilo je iza sebe brojne posljedice.

Kratka, ali razorna oluja bila je tragična za Omišalj na otoku Krku.

65-godišnjak se utopio u prevrtanju barke, a drugi putnik je uspio doplivati do obale. Građani Poreča ne sjećaju se da su ikada svjedočili takvoj oluji.

“Ne znam, ne pamtim, možda osamdeset i neke, baš mi otac govori, ali dok sam ja živ – ne. Sve se desilo u 5 do 10 minuta, vjetar je puhao preko 100 km na sat. Malo mi je krov odnesao, ali to je to”, Damir Ikotić, Poreč.

Jedno od srušenih stabala nakratko je zarobilo obitelj u automobilu. No, vatrogasci su brzo reagirali i nitko nije ozlijeđen.

“Oni su u momentu bili izašli iz vozila, mi smo izašli, spilili smo drvo. Sve je u redu, nema stradalih i ozlijeđenih osim te materijalne štete”, Kristijan Ukota, zamjenik zapovjednika JVP Poreč.

Vatrogasci su i ovaj put potvrdili status pravih heroja. U Zadru i okolici, zbog posljedica oluje, pomagali su građanima cijelu noć. S ulica su uklanjali srušena stabla i automobile.

U Osijeku je pljusak poplavio podrume, a vjetar počupao električne vodove.

“Nevrijeme je bilo veliko, od sedam sati sinoć nemamo struju. Drveće se zaplelo u žice i nestalo je struje”, kaže svjedok Luka Đebić, Osijek.

Slično je bilo i u Zagroju, a tamošnju apokalipsu građani će dugo pamtiti.

“U trenu se zamračilo, nastala je tama, potpuna kmica, grom, kuća se zatresla i dalje da vam iskreno velim nit se pravo ne sjećam, vatrogasci su došli vrlo brzo”, Marija, Špičkovina.

Prijavljene su štete na vinogradima i automobilima. Oštećeno je čak i vatrogasno vozilo.

Kataklizmični prizori bili su i na zagrebačkom području; voda je ušla u podrume pa se građani i danas bore s poplavama. Iz dječje perspektive i sigurnosti toplog doma – i oluja je mogla biti doživljaj.

“Bilo je jako! Djeca su uživala ustvari, oni su bili na balkonu i gledali su kak pljušti i kak nosi, i kak grmi. Nisam ni znala da je polomilo toliko”, Sonja, Zagreb.

Posljedice zbraja gotovo cijela Hrvatska. U Međimurju su vatrogasci bili na čak 75 intervencija u manje od 24 sata.

U naš studio javili su se i reporteri koji su posjetili lokacije najviše stradale u nevremenu i informirali nas o novostima.