PROKUŽENOST NACIJE

Veliko istraživanje pokazalo: Milijun građana Hrvatske ima antitijela na koronavirus!

Idi na originalni članak
Photo:Zeljko Lukunic/PIXSELL

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, predstavio je rezultate velikog serološkog istraživanja, o prokuženosti populacije na koronavirus. 

Oglas

Prema rezultatima studije provedene na 1436 ispitanika, 25 posto uzoraka bilo pozitivno na antitijela na covid-19, što znači da su te osobe bile u dodiru s koronavirusom, pišu Vijesti.hr

“To znači da oko milijun građana Hrvatske ima antitijela na koronavirus”, kazao je Capak na konferenciji Nacionalnog stožera.

Slična studija rađena je u proljeće prošle godine, kada je među 1088 ispitanika njih tek njih 2,2 posto bilo pozitivno na antitijela na covid-19.

“U prvom valu od 1088 ispitanika imali smo 24 pozitivna na antitijela imunoglobulina G (IgG), što je bilo 2,2 posto. U drugom valu od 1436 ispitanika imamo 360 osoba koje su pozitivne na IgG, što je 25,1 posto”, rekao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Kako su uzorci krvi uzimani krajem 12. mjeseca, tijekom 1. i početkom 2. mjeseca, ne vidi se veliki utjecaj cijepljenja jer je broj cijepljenih do tada bio mali.

Prisutnost antitijela je ravnomjerna među dobnim skupinama, pri čemu je manja kod osoba starijih od 70 godina i djece mlađe od 10 godina, kod kojih je u studiji udio pozitivnih bio 19,2 posto.

Studija je pokazala da 75 posto osoba koja su pozitivna na IgG ima neutralizacijski test, odnosno imuni su na covid-19. Neutralizacijski test znači da postoje antitijela koje se vežu za virus i uništavaju ga.

Capak smatra da je ovaj uzorak reprezentativan i pokazuje koliko je osoba došlo u kontakt s koronavirusom, a to je 25 posto.

Exit mobile version