VELIKO ZANIMANJE GRAĐANA: Obilježena 25. godišnjica Hrvatske ratne mornarice

U sklopu proslave obljetnice osnutka mornarice dodjeljena su priznanja zaslužnim mornarima i časnicima

Obljetnica je legendarnog povika “Oba su pala” i događaja iz 1991. Tim povodom, sva moć Hrvatske ratne mornarice privezana je uz šibensku rivu. Topovnjače, minolovci i vodonosci nazvani po hrvatskim gradovima i otocima otvorenim vratima privukli su Šibenčane.

“Drago mi je što ovo vidim, ja sam iznenađen šta sve imamo, ja mislim da je ovo lijepo vidit i meni je drago što je ovo baš u Šibeniku izloženo. Svi naši najprije lijepi ljudi, zgodni, obučeni kako triba i da zbilja prezentiraju državu onakva kakva nam je”, govore nam oduševljeni građani.

Vrhovna zapovjednica oružanih snaga Republike Hrvatske, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović povodom Dana hrvatske mornarice položila je vijenac u more pred Šibenikom u spomen na 58 pripadnika mornarice poginulih u Domovinskom ratu.

“Iskazujerm zahvalu i upućujem čestitku sudionicima Šibenske bitke, odlučujuće bitka u ratu za spas Dalmacije. Presudila je motiviranost hrvatskog vojnika i zajednistvo hrvatskih ljudi. Prisjećamo se onih koji su zivot dali za suverenu i samostalnu RH”, kazala je predsjednica.

Predsjednica je hrvatsku mornaricu i oružane snage okarakterizirala kao suvremenu, uvažavanu i učinkovitu profesionalnu vojnu organizaciju.

“No, svrsishodno ulaganje u sustav obrane i nacionalnu sigurnost trajni je imperativ”, poručuje predsjednica.

Krešimirov grad označen je kao mjesto začetka Hrvatske ratne mornarice.

“Od protivnika ste baš ovdje u Šibeniku u hrvatsko vlasništvo vraćali prve ratne brodove, zametak hrvatske mornarice”. kazala je.

Inače, u sklopu proslave obljetnice osnutka mornarice dodjeljena su priznanja zaslužnim mornarima i časnicima.

Ilija Radić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari