VIŠE OD 12.000 POTPISA PODRŠKE Jokić: „Ova reforma je trebala biti mjesto gdje se svi nalaze“

‘Pozivamo hrvatsku akademsku zajednicu i građane da svojim potpisom podrže napore ekspertne radne skupine i Cjelovite kurikularne reforme’, stoji u tekstu peticije

Za Borisa Jokića ovo je kraj kurikularne reforme: ‘Ova reforma je trebala biti mjesto toga gdje se svi nalaze – i ljevica i desnica, i centar i sindikati. Zahvaljujem svima na podršci, ovaj proces je bio mjesto dijaloga, mjesto toga gdje se svi nalaze – i lijeva i desnica, desnica, centar, nevladine udruge, privatni sektor, sindikati.“, istaknuo je jučer nakon što su on i njegova radna skupina zbog političkih pritisaka dali ostavke.

Podsjetimo, voditelj stručne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić zatražio je u srijedu od ministra Predraga Šustara razrješenje stručne skupine i na konferenciji za novinare rekao kako su ostavke njega i njegovog tima neopozive, obrazloživši taj čin političkim pritiscima.

“U ovom procesu mi trenutno nemamo dojam da postoji podrška nama kao skupini i povjerenje u nas kao ljude da vodimo ovaj proces dalje. Bili smo spremni u potpunosti na dijalog, bili smo spremni i na proširenje ove radne skupine, međutim ne možemo pristati na političke utjecaje bili oni s lijeva, desna ili iz centra. Struka mora uvijek biti ispred politike”, poručio je Jokić sa konferencije za novinare.

Online peticija potpori kulikularne reforme

Online peticija potpori kulikularne reforme koja je pokrenuta u srijedu, nakon što su Jokić i njegova radna skupina zbog političkih pritisaka dali ostavke, prikupila je do danas ujutro više od 12 tisuća potpisa.

“Osjećamo se dužnima reagirati na ležernost kojom je Saborski odbor za znanost i obrazovanje ugrozio napore najboljih i najvrjednijih hrvatskih stručnjaka za obrazovanje”, piše u tekstu peticije kojeg potpisuju Ivana Ćosić i Ivana Seko, kao članice hrvatske akademske zajednice. Prenosimo vam i ostatak njihovog priopćenja.

“Zabrinjava nas prijedlog imenovanja dodatnih članova Ekspertne radne skupine mimo javnog natječaja, koji je bio obvezan za sve članove radnih tijela unutar Cjelokupne kurikularne reforme, uključujući i Ekspertnu radnu skupinu. Uz to, smatramo problematičnim prijedlog da se nadležnost Ekspertne radne skupine proširi i na nadležnost ocjenjivanja pojedinih kurikularnih dokumenata. Izmjena te odredbe, kao i uključivanje dodatnih članova dovodi do stvaranja ‘nadtijela’, koje bi imalo isključivu nadležnost odlučivanja o rezultatima stručne i javne rasprave. Po našem mišljenju to nije ništa drugo, nego omogućavanje cenzure, koju u svakom društvenom djelovanju treba izbjeći, a napose u obrazovanju i znanosti, kao temeljima budućnosti našeg društva.

Nekorektno je što su ovakvi pritisci na Ekspertnu radnu skupinu došli nakon što je većina posla bila obavljena i što sad, kad je prijedlog kurikuluma trebao postati stvarnost, Ekspertna radna skupina stoji pred zidom i ne može nastaviti sa svojim radom te je primorana zatražiti razrješenje. Pozivamo hrvatsku akademsku zajednicu i građane da svojim potpisom podrže napore ekspertne radne skupine i Cjelovite kurikularne reforme”, stoji u pojašnjenju online peticija potpori kulikularne reforme.

Ministar Šustar: ‘Ne prihvaćam razrješenje ekspertne radne skupine’

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar juečr se oglasio o neopozivoj ostavci koju su podnijeli voditelj stručne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić i njegov stručni tim.

U priopćenju objavljenom na internetskim stranicama ministarstva poručuje kako ne prihvaća ostavku ekspertne skupine.

“Kurikularna reforma ide dalje i u tome je dobila jednoglasnu potporu Vlade Republike Hrvatske. Ne prihvaćam zatraženo razrješenje ekspertne radne skupine. Ukoliko smo uistinu posvećeni provedbi cjelovite kurikularne reforme, preuzmimo odgovornosti koje su nam povjerene”, poručio je Šustar.

Više o ovoj temi, najavljuju iz Ministarstva, govorit će se na konferenciji za medije koja će se održati u petak, 27. svibnja u 10 sati u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari