VODIČ KROZ GLASOVANJE: Prije izlaska na izbore donosimo vam još jedan podsjetnik kako ispravno glasati

Na nedjeljnim parlamentarnim izborima glasujemo preferencijalno – za stranku, ali i konkretnog kandidata kojeg želimo da nas zastupa u parlamentu

Najjednostavniji način za dati nekome preferencijalni glas jest zaokružiti listu i konkretnu osobu na toj listi. Glas će biti važeći ako, naravno, i ne odaberete nijednog kandidata već samo zaokružite svoju stranku ili koaliciju.

izbor1

Ispravan je listić i ako zaokružite samo kandidata, jer tada automatski vaš glas ide i toj listi. Priznat će se i listić u kojem dajete glas za kandidate s različitih lista, pri čemu će se glas pripisati opciji i kandidatu gdje ste zaokružili i listu. Dakle, lista uvijek ima prednost.

izbor2

Evo i nepravilnih primjera. Listić će vam propasti ako se na njemu zaokruže dvije liste, kao i ako se zaokruže samo dvojica kandidata s dvije različite liste, a ne i lista. Naravno, listić će biti nevažeći i ako na njemu ne zaokružite ništa ili sve.

izbor3

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari