Vozači – oprez: Od ponedjeljka 2391 prvašić u PGŽ kreće prvi put u školu

Idi na originalni članak
Photo Ilustracija (Goran Kovačić)

‘Tek onda kad statistika bude 0 poginulih na cesti, znat ćemo da smo nešto napravili’, kazao je Momir Karin, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja

Oglas

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Vozači – oprez! Od ponedjeljka posebnu pozornost treba obratiti na nove sudionike u prometu. Oko pola milijuna djece kreće u školu. I ove godine policija pokreće akciju “Poštujte naše znakove” i poziva sve vozače na poštivanje prometnih propisa i ograničenje brzine, osobito blizu škola. Nemojmo se na to oglušiti.

Frida je od ponedjeljka prvašica. Put do škole nije bez prepreka, no svladala ga je uz majku pod ruku. “Prije nego što pređem cestom gledam lijevo-desno”, kazala nam je.

Ireni je kao roditelju i vozaču, najgora noćna mora, kaže, prvašić koji neoprezno pretrčava preko ceste. “Svakako prije škole bi trebali prošetati sami s djetetom i objasniti mu na koje stvari bi trebalo pripaziti”, ispričala nam je.

Frida i još 40 tisuća djece diljem Hrvatske kreće prvi put u školu. 24. godinu za redom policija organizira akciju “Poštujte naše znakove”.

“Ući ćemo u svaki prvi razred i ne kroz predavanja nego kroz razgovor ćemo pokušati djecu senzibilizirati za promet kao i roditelje”, najavio je Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa.

Da je edukacija o prometu važna, govore i brojke. U odnosu na prošlu godinu, broj poginule djece na cestama manji je za 60 posto. U prvih sedam mjeseci ove godine život je izgubilo dvoje djece, dok je u istom razdoblju lani zabilježeno pet smrtnih slučajeva. Najalarmantije – najviše djece koje strada u prometu bilo je u vozilu, njih 60 posto.

“Tek onda kad statistika bude 0 poginulih na cesti, tek onda ćemo znati da smo nešto napravili”, kazao nam je Momir Karin, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja.

Sigurnost djece odgovornost je odraslih – smatra pravobraniteljica za djecu. “Treba pozvati i općine, gradove i županije nek obrate pozornost na prostor oko škola gdje djeca ulaze izlaze iz autobusa”, ističe Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

Uz sva upozorenja, da ih se lakše uoči po lošem vremenu, svaki prvašić dobit će i reflektirajuću kišnu kabanicu. Frida će tako sigurno u prve školske pobjede. (Donna Diana Prćić)

PGŽ: 2391 prvašić kreće u školu

Povodom početka školske godine i provedbe edukativno-promidžbene akcije „Poštujte naše znakove“,  u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj održana je konferencija za novinare.

Ovom prigodom voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa, Boris Skeledžić naglasio je kako su aktivnosti policije na početku školske godine, u prvim danima samostalnog sudjelovanja djece u prometu usmjerene ka zaštiti i sprječavanju ugrožavanja njihovih života.

Posljednjih godina bilježi se manji broj stradale djece u prometu, tako je u protekloj 2017/2018. školskoj godini na području ove Policijske uprave zabilježeno ukupno 2.426 prometnih nesreća. U prometnim nesrećama u dobi od 7 do 14 godina sudjelovalo je 37 (43) djece od kojih je pet teže (jedan biciklist, jedan putnik u vozilu i tri pješaka), a 27 (33) ih je lakše ozlijeđeno (tri vozača bicikla, deset putnika i 14 pješaka). Petero djece, sudionika prometnih nesreća nije ozlijeđeno.

Ove školske godini na području Primorsko-goranske županije u prve razrede je upisan 2 391 učenika.

Kao i ranijih godina u sklopu edukativno-promidžbene akcije „Poštujte naše znakove“ policijski službenici će tijekom rujna u svim osnovnim školama održati predavanja za učenike prvih razreda te u dogovoru s učiteljima i ravnateljima prisustvovati prvim roditeljskim sastancima.

Za sve učenike je iz sredstava Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa osiguran je promidžbeni materijal – reflektirajuće kišne kabanice, koje će im biti podijeljene prilikom predavanja.

Naveo je kako su prije početka školske godine u suradnji nadležnim tijelima obišli prometnice i  pregledali prometnu signalizaciju u blizini škola, kako bi se na vrijeme otklonili nedostatke.

Također je istaknuo kako će tijekom rujna (prije početka i na kraju nastave), policijski službenici pojačano nadzirati promet na prilaznim cestama, ulicama i raskrižjima u blizini škola te po potrebi upravljati prometom.

Posebna će pozornost biti na prekršajima nepoštivanja prednosti prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu te nepropisnom parkiranju i zaustavljanju, ali i drugim prekršaje u zonama škola. Policija će prema počiniteljima prekršaja  poduzimati sve zakonom propisane mjere.

Isto tako, tijekom rujna policija će pojačano kontrolirati brzinu kretanja vozila na prometnicama u blizini škola te autobuse u kojima se organizirano prevoze djeca.

Za vrijeme trajanja akcije u zonama škola radit će i pripadnici prometne jedinice mladeži i školskih prometnih jedinica.

Djeca i njihovi roditelje, učitelji i ravnatelji i dalje mogu koristiti web aplikacije za učenje i provjeru znanja iz prometnih propisa„Prometna učilica“. Ova aplikacija je dostupna putem interneta na adresi http://ucilica.skole.hr/ .

 

Exit mobile version