VRIJEME NAM ISTJEČE: ‘Ovo je zadnji poziv da spasimo svijet od klimatskih katastrofa’

Foto: Ilustracija

Dokazi su već ovdje, to nije nešto što ćemo čekati deset ili trideset godina, već se događa

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

“Ovo je zadnji poziv da spasimo svijet od klimatskih katastrofa”, upozorili su u ponedjeljak znanstvenici iz cijeloga svijeta. Iz Međunarodnog odbora UN-a za klimatske promjene izvijestili su da će Zemlja do 2030. dosegnuti onaj presudni prag od jedan i pol Celzijev stupanj iznad predindustrijske razine.

To donosi golem rizik od ekstremnih suša, požara, poplava i nestašica hrane za stotine milijuna ljudi. Upozorili su vlade diljem svijeta da hitno poduzmu promjene u svojim državama kako bismo se na toj kritičnoj vrijednosti porasta temperature i zadržali.

Što to onda konkretno znači za Hrvatsku, koliko bi crno moglo biti?

Dokazi su već ovdje, to nije nešto što ćemo čekati deset ili trideset godina, već se događa, imamo sve više požara i poplava, oluje su jače i razornije, suše sve dulje… Okidač za sve navedeno su klimatske promjene odnosno globalno zatopljenje!

Od početka modernih mjerenja koja uključuju i trenutak početka industrijske revolucije, dakle od 1900. pa do danas, grijanje planeta povećano je za jedan Celzijev stupnj.

U najnovijem izvještaju znanstvenici upozoravaju da se moramo ograničiti na jedan i pol stupanj!

Ako to ne učinimo, očekuju nas najcrnje posljedice.
Dunja Mazzocco Drvar

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari