VRIJEME: Suočavamo se s pravim arktičkim prodorom, evo kada stiže prava zima!

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Današnji dan potvrdio je da je stigla prava jesen, a vrlo brzo bi nam mogla stići i zima!

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Prava jesen stigla je na vrata, a naša Dunja Mazzocco Drvar otkriva nam kakvo nas vrijeme očekuje u nastavku rujna.

Riječ je o pravom pravcatom arktičkom prodoru, jezik hladnoga zraka proteže se k nama iz polarnoga kruga. Za vikend nas je samo dotaknuo, a danas se već pružio skroz do krajnjeg juga zemlje, nakon snažnoga pada temperature i dizanja bure koji su, vidjeli smo, izazvali kaos u Splitu, i dubrovačko je područje imalo sličan scenarij.

Jezgra hladnoga zraka dosegnut će najbliže nama u srijedu ujutro kada će se vjetar smiriti, a temperatura osjetnije pasti. To će biti prvo vrlo hladno jutro ove sezone, temperatura će se u cijelom kopnenom području spustiti ispod 5 stupnjeva!

Po kotlinama Gorskog kotara i Like, ali i Hrvatskoga zagorja i Dalmatinske zagore mjerit će se na standardnoj visini od 2 metra tek stupanj ili dva iznad nule, a u takvim uvjetima na tlu može biti slaboga mraza! Ne treba posebno isticati da su to uvjeti u kojima lončanice treba unijeti u zatvoreno, a povrće u vrtovima zaštititi. Trebate, jasno, zaštititi i sebe, male jednoznamenkaste temperature u rujnu nisu baš uobičajene.

U Zagrebu se, primjerice, temperatura u rujnu posljednji put spustila ovako nisko prije čak 10 godina! A ove godine od takve je jutarnje svježine prošlo 5 i pol mjeseci.
Dunja Mazzocco Drvar

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari