UVOĐENJE EURA

Vujčić: ”Nakon uvođenja eura plaće su u svim zemljama rasle brže”

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je danas u 9 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 10. sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. 

Premijer je nedavno objavio da će na hrvatskim kovanicama eura biti šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Nikola Tesla, pišu Vijesti.hr

Po završetku sjednice izjavu za medije dali su ministar financija Zdravko Marić i guvrner HNB-a Boris Vujčić.

”Na svim kovanicama bit će motiv šahovnice, a što se tiče dodatnih motiva, na kovanici od dva eura je karta RH, na jednom euru kuna, 50, 20 i 10 centi lik Nikole Tesle, a u najmanjim u smislu vrijednosti, ali i fizičkom obujmu motiv glagoljice. Mi smo raspravili i neke druge stvari, mogu potvrditi da sve naše aktivnosti po pitanju ispunjavanja kriterija po ulasku u devizni tečajni mehanizam ide u skladu s internim planom kojeg smo si zadali. Radimo i na ispunjavanju kriterija konvergencije, dakle, zdrav i održiv rast, a u isto vrijeme eliminiranje raznih vrsta neravnoteža i ono što je građanima najviše poznato, to su kriteriji iz Maastrichta.

Dakle, i inflacija i kamatne stope i devizni tečaj, a poglavito fiskalni kriterij. Sutra bismo trebali usvojiti smjernice za izradu proračuna. Imali smo dobru i konstruktivnu raspravu u resorima i mi kao Vlada. Mislim da je ova Vlada pokazala vrlo jasno kako gleda i kakav je smjer njene fiskalne politike”, rekao je Zdravko Marić.

Četiri godine zaredom, dodao je Marić, smanjivali su udio javnog duga u BDP-u. ”Covid je imao značajan efekt na porast udjela javnog duga. Prema našim procjenama, već se ove godine vraćamo na silaznu putanju udjela javnog duga za nekakva dva postotna boda”, kazao je Marić.

”Zadovoljan sam da smo prošli s uvodnim dijelom procesa postupka uvođenja eura. Proces izbora izgleda hrvatskih euro kovanica nastojao je biti uključiv, konzultirali smo sve od struke pa do najšire hrvatske javnosti. Zahvaljujem se građanima koji su se odazvali na anketu, odaziv je bio i više nego dobar. Idući ponedjeljak HNB će objaviti i natječaj za grafičko rješenje, dizajn kovanica”, izjavio je Boris Vujčić.

Rast prosječne plaće

Što se tiče cijena i plaća, Vujčić je rekao da ono što se dosad pokazalo u svim zemljama EU, jest da se u zemljama koje su uvele euro, povećao standard života. ”Plaće su rasle brže nego cijene, tako da nema razloga za ne očekivati da tako ne bude i u Hrvatskoj. Imamo i podatke, detaljno smo proveli analizu od zemlje do zemlje”, dodao je Vujčić.

Na pitanje o tome tko će eventualno kontrolirati porast cijena, Vujčić je odgovorio da će se uspostaviti kontrolni mehanizmi. ”Oni su prvenstveno transparentnost. Ono što će se zahtijevati je da svi objavljuju cijene i u kunama i u eurima prije uvođenja i nakon uvođenja eura. Pomoći će ljudima da transparentno vide cijene i da u samom trenutku konverzije netko ne iskoristi trenutak da promijene cijene. To se pokazao kao dobar mehanizam u ostalim europskim zemljama koje su ga koristile”, rekao je.

Vezano za euro, na tu temu, kaže Marić, jako su obratili pažnju. ”U analizama koje smo dosad radili, građani na prvo mjesto od prijetnji vide upravo mogući rast cijena. To smo kao što je guverner rekao, vidjeli u drugim zemljama. Taj efekt nije bio velik kao što bi netko očekivao, međutim, uzevši u obzir okolnosti i činjenicu da smo i dalje u pandemiji, već dulji niz godina imamo jaka monetarna opuštanja, svakako treba voditi računa kako upravljati, tržište je glavni korektiv”, izjavio je Marić.

Za očekivati je, kaže Marić, da bi cijene mogle porasti, odnosno, da trgovci to učine. ”Mi ćemo od formalne odluke već uvesti obvezu o dualnim cijenama, građani će moći pratiti i utjecati sa svoje strane, ali tržište je to koje određuje cijene”, rekao je.

Prva odluka o određivanju tečaja eura trebala bi biti tokom iduće godine. ”U svim zemljama koje su dosad ulazile u Eurozonu osim jedne, je upravo tečaj po kojim su ušle u tečajni mehanizam, a to je 7,53 bio i tečaj po kojem su ušle u Eurozonu prema tome, vrlo visoka vjerojatnost je da će taj tečaj biti tečaj po kojem ćemo ući u Eurozonu”, rekao je guverner Vujčić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari