Washington požuruje hrvatsku izgradnju LNG terminala na Krku – poduzetnici zabrinuti regionalnom napetošću

Washington je Hrvatskoj Vladi poručio da želi što hitniju gradnju LNG plinskog terminala na Krku. Istovremeno hrvatski poduzetnici koji posluju u regiji sve su zabrinutiji zbog rastućih napetosti između Hrvatske i Srbije

Rastuća politička napetost između Beograda i Zagreba već je izazvala reakciju prema hrvatskim tvrtkama. Branko Roglić je najveći distributer robe u Europi i veliki dio biznisa vodi u Srbiji. Poručuje da bi političari trebali biti pažljiviji u izjavama jer je situacija deliktana.

“Situacija bi se trebala normalizirati što je moguće prije kako bi gospodarstvo moglo jačati, jer ako bi se napetost zadržala onda bi mi svi patili i bili bi gladni i sa jedne i sa druge strane Drine”, kaže Roglić.

Ipak, na istočnoj strani Drine ima puno više hrvatskih tvrtki nego što ima srpskih u Hrvatskoj.

Podravkin biznis u Srbiji je težak oko 20 milijuna eura. Šef jedne od najvećih domaćih kompanija kaže da su njihovi stručnjaci procjenili kako se napetost neće baš skoro istopiti.

“Ono što smo mi planirali jest da ne očekujemo da ćemo moći u u budućnosti u Adria regiji rasti jer će politička nestabilnost biti nešto što će određivati nekoliko sljedećih godina”, kaže predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić.

Istovremno traje globalna borba za prevlast u regiji. Rusija je Srbija zadnja točka utjecaja prije NATO zone. Washington danas Hrvatskoj poručuje da što prije izgradi plinski terminal na Krku. Preko njega bi ovoj dio Europe naravno bio puno manje ovisan o ruskom plinu.

“Uz pomoć privatnih investitora i eurospkih fondova možete brzo izgraditi plutajući LNG terminal na Krku i tako osigurati energetsku sigurnost i za Hrvatsku ali i regiju i šire. Ovo je dobra poslovna prilika uz nizak rizik i šansa da Hrvatska pokaže svoje regionalno vodstvo ali i svoju podršku jugoistočnim europskim ciljevima”, izjavila je Julieta Valls Noyes, veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj.

Tako da će vječni projekt LNG-a na Krku možda uz pomoć globalne političke igre možda konačno biti i pretvoren u realnost.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari