“Zaboravljeni” slučajevi smrti na cestama: Kako je moguće da istrage ovih “horora” u prometu još nisu završene?!

Foto: Pixsell

Istražujemo kako su završili zaboravljeni slučajevi smrti na cestama koji su šokirali Hrvatsku

Prometna nesreća sa smrtnom posljedicom a istraga još nije završena iako su prekoračeni rokovi. Kako je to moguće?

Na naplatnim kućicama Sveta Helena 35-godišnji vozač prije dva mjeseca jureći BMW-om pomeo je sve pred sobom.

Četiri osobe teško su ozlijeđene, a par mjeseci nakon stravične nesreće tročlana obitelj koja se u tom trenutku nalazila u koloni vratila se u Australiju. I dalje je na liječenju. Pred kamere za sad ne žele.

Nejasno je još uvijek i što se dogodilo prošle godine na Ilici kada je 20-godišnji mladić u bijesnoj jurilici izazvao sudar u kojemu su poginule dvije ženske osobe.

“Dovršetak istrage je vezan sada za dovršetak prometnog vještačenja, ne mogu špekulirati kad će biti, ali očekujemo vrlo skoro”, kazao je odvjetnik oštećene obitelji Rafael Krešić.

Istraga je u tom slučaju već trebala biti dovršena, ali su rokovi probijeni jer su problemi navodno s prometnim vještačenjem.

“Potrebno je analizom podataka iz jednog sklopa u vozilu utvrditi brzinu vozila u trenutku ili neposredno prije nesreće i tako dalje, to ćemo utvrditi vještačenjem. Tehnički je to teško izvesti, ali ne vjerujem da će to biti problem”, kaže Krešić.

A da to nije uvijek jednostavno, najbolje znaju u laboratoriju za prometno-tehnička vještačenja gdje stižu najkompleksniji slučajevi prometnih nesreća.

“Brzina i slični detalji ključni su za kvalifikaciju djela”

“U posljednje vrijeme sve više nam tragovi samog vozila daju puno informacija o dinamici vozila prije samog sudara”, objašnjava Željko Šarić iz Zavoda za prometno-tehnička vještačenja.

Za sve izračune koriste profesionalne simulacije koje najbolje pokazuju kako je izgledao neki događaj, a situaciju im u posljednje vrijeme olakšava takozvana crna kutija koja se nalazi u većini novih vozila i koja iščitava sve podatke pet sekundi prije nesreće

U slučaju Ilice – automobil kojeg je vozio 20godišnjak imao je crnu kutiju. No s obzirom na to da vještačenje još nije gotovo postavlja se pitanje može li se njoj i pristupiti jer proizvođači nekih automobila imaju kodirane podatke. A brzina i slični detalji ključni su za kvalifikaciju djela.

Ivana Ivanda Rožić

Više u VIDEOPRILOGU: