LOŠI PODACI

Zajahali smo treći val! U Rijeci se traži krevet više: ‘Ovaj trend je zabrinjavajući’

Foto: Mateo Levak/Riportal

Najveća covid bolnica – KB Dubrava priprema novu jedinicu intenzivnog liječenja. Ako bude potrebno – spremna je i zagrebačka Arena

Od jučer je u hrvatskim bolnicama 229 novih pacijenata. U riječkom KBC-u spremno je 80 novih kreveta.

Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka. “Za sada imamo kapaciteta, međutim ovaj trend je zabrinjavajući i mi moramo planirati scenarij koji ne želimo da se dogodi, a to je ovakav progresivan porast broja hospitaliziranih”.

Više u VIDEOPRILOGU:

U bolnici kažu maksimalno mogu primiti još 100-tinjak pacijenata. Apeliraju na krajnje odgovorno ponašanje svakog pojedinca.

I u Splitu se pripremaju novi kapaciteti na Križinama, odgođene su operacije koje nisu hitne.

Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split: “Situacija je složena, sve je veći broj bolesnik, preko 160 je hospitaliziranih od njih je 20 na respiratoru”.

Najveća covid bolnica – KB Dubrava priprema novu jedinicu intenzivnog liječenja. Ako bude potrebno – spremna je i zagrebačka Arena.

“Kada Nacionalni Stožer i ekspertna skupina odluče Arena se može upogoniti u roku 24 sata, što u ovom slučaju još nije potrebno – ali naravno da ćemo pratiti epidemiološku situaciju kada je aktivirati i ako”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Da smo zbog novih varijanti virusa ušli u novi val – onaj treći, kaže i načelnik Stožera civilne zaštite. Stroge mjere, za sad su tražili samo lokalni stožeri.

Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite RH: “Ne isključujem ni najmanje mogućnost da se s Nacionalne razine donesu strože mjere”.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 30 % testiranih – pozitivno.

Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije: “Svakodnevno imamo veliki broj djece; osnovne škole i srednjoškolc, bez obzira što idu u školu samo završni razredi srednje škole”.

Svaka obitelj koja ima pojedinog člana zaraženog postaje žarište.

Zato mole da se izbjegavaju velika okupljanja za Uskrs, te da misna slavlja budu online ili na otvorenom.

“Ja mogu apelirati i da ako nas i kiša, u Dalmaciji i na Primorju bura natjeraju na boravak u zatvorenom da to bude doista u najužem krugu i da se svi pridržavaju mjera”, rekao je Božinović.

Rješenje loše epidemiološke situacije je u cijepljenju. Probleme s kašnjenjem isporuke AstraZenece, trebalo bi riješiti dodatnih 747 000 doza Pfizera koje stižu do ljeta.

RTL Danas/Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari