Zastupnica šokirala u Saboru: ‘Zavezali su mi ruke i noge i maternicu mi strugali na živo’

vana Nincevic Lesandric Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Plenković zastupnike Živog zida nazvao malim miševima, Pernar ga usporedio sa štakorom

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Ivana Ninčević Lesandrić (Most) je u replici tijekom rasprave u Saboru o opozivu ministra zdravstva Milana Kujundžića ispričala je kako je nedavno završila na Hitnoj pomoći zbog spontanog pobačaja u trećem mjesecu trudnoće. U bolnicu je kaže otišla s punim povjerenjem, kao i svaki građanin, a dočekali su je uvjeti ‘na razini 15. stoljeća’, iako smata da je tada bilo puno bolje.

“Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo. Struganje maternice, unutarnjeg organa bez anestezije. To je bilo mojih 30 najmučnijih minuta u životu. Mogla bih vam svaku sekundu prepričati jer je trajala kao vječnost. To je 30 minuta ponižavanja svake žene od tisuća žena koje su potpisale peticiju. Mislite da ženi nije dovoljna činjenica što je izgubila dijete i emocionalni stres koji prolazi nego nas još moraju na Hitnoj dodatno fizički iskasapiti i uništiti. Moje pitanje je jednostavno, namjeravate li ovo promijeniti i kada jer ne želim da ovo više prođe niti jedna žena”, upitala je Ninčević Lesandrić.

Iskreno žalim da se dogodio gubitak djeteta, a oko konkretnog slučaja trebao bih znati više stvari. U hrvatskim bolnicama ne radi se tako. Možda je postojala kontraindikacija za anesteziju, morao bih to znati. Ako možete, dostavite mi cjelokupnu dokumentaciju pa da pogledam o čemu se radi, odgovorio joj je ministar Kujundžić.

“Nemojte lagati nego napravite nešto da se to napravi. Govorite neistinu. To se radi i ja sam to doživjela”, odgovorila mu je zastupnica Mosta i tražila povredu poslovnika.

Predsjedavajući Sabora Gordan Jandroković zamolio ju je da ne traži povredu poslovnika, ‘jer se radi o vrlo intimnoj situaciji’ te da ga dovodi u vrlo neugodnu situaciju.

Okršaj Plenkovića sa Živim zidom, Pernar mu oštro odgovorio

“Upozoravam predsjednika Vlade da se nekorektno odnosio prema zastupnicima Živog zida. Da ste zastupnik, dobili bi opomenu, ovako vas samo upozoravam”, kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković Andreju Plenkoviću koji je zastupnike Živog zida u jednom trenutku nazvao “malim miševima”.

“Vi ste mali miš”, kazao je Mostovac Nikola Grmoja Plenkoviću u replici i zaradio opomenu Jandrokovića, “Radije bih balansirao sa svima nego ikada više došao u poziciju da koaliram s vašom strankom”, odgovorio je Plenković Grmoji.

Opomenu je zaradio i Ivan Pernar koji je Plenkovića nazvao ‘kraljem štakora’.

Premijer Plenković očitovao se o izglasavanju nepovjerenja.

Plenković brani ministra

“U cjelosti odbacujem sve navode iz vašeg prijedloga. Proći će kao prošlih pet pokušaja opoziva ministara. To je pokušaj diskreditacije. Svi pa i oni koju su bili na vlasti pridonijeli ste problemima u sustavu. Vaša inicijativa krenula je ovog ljeta nakon smrti mladića. Vama nije trebalo ni par sati da iskoristite smrti da bi bili ovdje. Iskoristili ste radi stvaranja histerije”, izjavio je Plenković.

U ime predlagatelja govorili su Mostova Ines Strenja Linić, SDP-ovac Željko Jovanović i Branimir Bunjac iz Živog zida.

“On je najlošiji ministar ove Vlade. Premijeru želimo vam postaviti pitanje je li vam u interesu da građani budu zdravi?”, kazala je Strenja Linić objašnjavajući prijedlog oporbe.

RANIJE:

Na dnevnom redu Hrvatskog sabora u četvrtak je oporbeni prijedlog za izglasavanje nepovjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

Na pitanje novinara što očekuje od današnje saborske sjednice, Kujundžić je odgovorio: “Lijepi razgovor”.

“Kamo sreće da oporba traži više, dobro je da su spremni razgovarati.”

Upitan kako bi on ocijenio svoj rad, Kujundžić je rekao da će danas sve reći u Saboru

“Da sam procijenio da sam teret Vladi i premijeru isti tren bi otišao.”

Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja Kujundžiću krajem rujna je u saborsku proceduru uputio 31 oporbeni zastupnik iz redova SDP-a, Mosta, HSS-a i Živog zida pobrojavši čak 52 razloga zbog kojih smatraju da Kujundžić više ne može obnašati dužnost ministra zdravstva.

Oporbeni zastupnici optužili su Kujundžića da nije ništa napravio ili nije napravio dovoljno u djelatnosti hitne medicine, primarne zdravstvene zaštite, preventivne medicine, na području financiranja i organizacije zdravstva, te u odnosu na bolnički zdravstveni sustav.

Vlada se kroz 26 odgovora očitovala na oporbene navode te ih sve odbacila kao neosnovane i neutemeljene.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari