Zastupnici odradili noćnu smjenu: O opozivu ministrice Divjak raspravljali do 3 ujutro!

Idi na originalni članak

Višesatna saborska rasprava, koja je započela u srijedu uvečer završila je u četvrtak iza 3 sata ujutro

Oglas

U saborskoj raspravi o izglasavanju nepovjerenja ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak, koja je završila u četvrtak iza tri sata ujutro, premijer Andrej Plenković rekao je kako će ustrajati na obrazovnoj reformi kojom je učinjen jedinstveni strateški iskorak.

Više u VIDEOPRILOGU:

Vlada je prethodno odbacila prijedlog 31 oporbenog zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministrici Divjak.

Premjer Plenković podsjetio je kako je za mandata njegove Vlade proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja povećan sa 13,8 na 18,6 milijardi odnosno za 35 posto te je uvedeno 40 novih kurikuluma. Osvrnuo se i na štrajk učitelja i nastavnika te naveo kako je sa sindikatima u obrazovanju dogovoreno da će plaće zaposlenih porasti do listopada ove godine za ukupno 23,5 posto.

90 posto roditelja zadovoljno reformom

Ministrica Divjak oporbeni je prijedlog ocijenila politikantskim i istaknula kako su unaprijedili sustav a kurikularna reforma provodi se u svim školama u Hrvatskoj. Kazala je kako je pri preuzimanju dužnosti zatekla strategiju i nedovršene kurikulume bez kune iz europskih fondova, a edukacija nastavnika nije ni bila započeta.

“Dobili smo tri pozitivna izvješća Europske komisije u kojima je reforma ocijenjena kao ambiciozna i rađena prema planu”, rekla je i naglasila da je 90 posto roditelja izrazilo zadovoljstvo što su im djeca obuhvaćena eksperimentalnim programom obrazovanja.

Istaknula je i kako gotovo 25 postotni rast plaća u obrazovanju dosad nije zabilježen, a uvedeno je i nagrađivanje najboljih te je nagrađeno 510 nastavnika i ravnatelja, što će se nastaviti i ove godine.

Odgovarajući na replike i zastupnička pitanja Divjak je ocijenila kako su u igri moći pobijedili učenici, nastavnici i zaposlenici škola navodeći kako je prijedlog za iskazivanje nepovjerenja potpisao 31 zastupnika, dok ga u saborskoj raspravi brani tek njih nekoliko.

Pred kraj rasprave u sabornici je ostalo osmero zastupnika, a potpredsjednik Vlade Predrag Štromar poručio im je kako je Vlada podržava ministricu Divjak jer odlično radi svoj posao.

Nakon 25 godina uvedena je reforma obrazovanja i Vlada ju je odlučila provesti, učitelji su dobili veće plaće, učenici su u školama i roditelji su zadovoljni, ustvrdio je Štromar i pozvao “na glasovanje u petak s razumom” jer Divjak zaslužuje i dalje biti ministricom.

Mora otići zbog najduljeg štrajka dosad

Govoreći u ime predlagatelja Sabina Glasovac (SDP) ocijenila je pak kako ministrica Divjak mora otići, jer su se učitelji i nastavnici za svoja prava morali izboriti najduljim štrajkom do sada, a učenici sada zbog nečije bahatosti i ignorancije moraju nadoknaditi izgubljene dane nastave.

“Učitelji i nastavnici bili su ponižavani i obmanjivani da bi ih se na kraju prodalo i to je jedina istina”, ustvrdila je Glasovac. “Vjerojatno će vam biti izglasano povjerenje i ostati ćete ministrica pa shvatite ovo kao naše posljednje upozorenje”, dodala je.

Miro Bulj najavio je kako će Most podržati oporbeni prijedlog za glasovanjem o povjerenju ministrici Divjak iako nije njegov potpisnik, jer ministrica nije odgovorila ni na jedno postavljeno zastupničko pitanje.

Milorad Batinić (Klub HNS-a) ocijenio je pak kako je u protekle tri godine puno učinjeno u zahtjevnom resoru znanosti i obrazovanja a HNS neće podržati oporbeni prijedlog jer se radi o politikantstvu i pokušaju destabilizacije Vlade te zaustavljanju procesa u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Uvjeren je “kako SDP-ovo jeftino politikantstvo neće uspjeti”.

Višesatna saborska rasprava, koja je započela u srijedu uvečer završila je u četvrtak iza 3 sata ujutro, a o povjerenju ministrici Divjak glasat će se u petak.

Exit mobile version