Zbog trgovinskog rata SAD-a i Europe stiže val poskupljenja!

Foto: Ilustracija (Željko Lukunic/PIXSELL)

Odgovor čelnika EU nije trebalo dugo čekati. Sada se postavlja pitanje hoće li Trump zaustaviti sve na ovome ili napraviti sljedeći potez koji je već najavio

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Čeka li Hrvatsku novi val poskupljenja? Taj scenarij postaje sve izgledniji zbog trgovinskog rata koji je zakuhao Donald Trump povećavši carine na uvoz čelika i aluminija iz Europske unije.

Europska unija Trumpu je ekspresno odgovorila sličnom mjerom – uvođenjem carina na uvoz poljoprivrednih i industrijskih proizvoda iz SAD-a.

“U ovakvoj situaciji, to mi učimo i studente u udžbenicima, kad neka mjera povuće ovakvu mjeru diskriminirajuću prema nečijim proizvodima, to je već poznato 100, 200 godina, da ta zemlja uzvrati odmazdom, odnosno istom mjerom”, ističe ekonomski analitičar Ljubo Jurčić.

Povećanje carina na uvoz iz Sjedinjenih država moglo bi i kod nas rezultirati poskupljenjima crvenog graha, riže, žitarica, maslaca od kikirikija, viskija, cigareta i duhana, džinsa, odjeće, više vrsta čelika, brodova, cipela…

No, koliki će zapravo utjecaj imati na Hrvatsku teško je procijeniti.

“Nezahvalno je komentirati, prvo zato što RH, kao što znate, sama ne donosi mjere nego se to čini na razini EU čija smo punopravna članica, i drugo što mi ne znamo u ovom trenutku do kada će se primjenjivati ta carina”, rekao nam je Marko Babić iz sektora za međunarodne poslove i EU pri HGK.

No, Trumpova mjera je s druge strane Atlantika shvaćena ozbiljno.

Odgovor čelnika EU nije trebalo dugo čekati. Sada se postavlja pitanje hoće li Trump zaustaviti sve na ovome ili napraviti sljedeći potez koji je već najavio – povećanje carina na uvoz europskih automobila.

Stručnjaci misle kako do toga ipak neće doći jer pravi Trgovinski rat nikome nije cilj.

“Amerika očito povlači poteze kako bi ispitala, provjerila statuse pojedinih partnera ili ne partnera Europe, Rusije i Kine i svojih susjeda i da u novom odnosu snaga zauzme ili sačuva vodeću poziciju u Svijetu”, kaže Jurčić.

Zato se očekuje kako će se carinske stope vrlo brzo normalizirati.

Ilija Radić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari