ZIMSKA IDILA: Ličani su snijeg dočekali spremni i bez drame uzeli lopate u ruke

Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Mećava kroz Liku pravila je probleme vozačima, ali cestari su brzo očistili ceste. No, valja upozoriti kako prava zima tek stiže

Vikendaši su situaciju iskoristili za rekreaciju na snijegu, a 25 centimetara snijega Ličani su dočekali spremni i bez drame uzeli lopate u ruke.

“Za mene ovo sasvim normalno. Jer sad ako padne 10 centimetara snijega, ne valja, gotovo”, kazala je Ana Alić iz Gospića

A ona rekreacija na snijegu koja nije radna još je i veći užitak.

“Došli smo iz Filip Jakova, tamo doli nema snijega i baš je tu super”, oduševljen je Dino Pedisić dok je Lucija Buljevac iz Biograda dodala: “Radimo snjegovića, grudamo se, sanjkamo ili skijamo”.

Kada dosadi sanjkanje, sjeda se u saonice koje snažni konji vuku kroz velebitske šume i proplanke.

Baške Oštarije oduvijek su zadarsko izletište, pa su Zadrani i ovoga puta u planinsko mjesto između Gospića i Karlobaga došli po doživljaj snijega

Zadranke Dubravka i Dijana ne kriju oduševljenje Baškim Oštarijama.

“Ima tih odredišta puno, svi imaju skijališta, međutim ovi ljudi tu imaju i saonice, a to je djeci posebno doživljaj”, pojašnjava Dubravka.

“Kad djeca zaspu, onda pokraj vatrice čaša dobrog vina i delicije iz ovih krajeva”, zaključuje Dijana,

U planinskoj idili neugaženi snijeg izazov je za igru i razigranim konjima i djeci

Nakon snježnih radosti i hladnoće najbolje odgovara tradicionalni lički ručak: domaći kruh, krvavice, kobasice, suho meso, lički krumpir, kiseli kupus. Sve je ovdje izvrsno i sve vrijedi probati.

Sve što je došlo na stol proizvodi se na istom gospodarstvu karlobaške općine.

“Ovdje imamo hostel i restoran gdje nudimo najviše naše domaće specijalitete koje sami od našeg mesa pripremamo.. U 6 mjesecu smo otvorili i malu mini siranu tako da razvijamo se u tom smjeru da na Oštarijama sve bude domaće, prirodno i u skladu s ovim okolišem”, kaže Lucija Tomljenović, voditeljica ugostiteljsko-turističkih poslova.