Živi zid predstavio ‘Vladu iz sjene’: Štercu demografija, a Pernar došao na svoje

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

U zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski Živi zid, stranka koja je po anketama treća politička snaga u Hrvatskoj, je prvi puta masovno okupila svoje pristaše

Imamo snagu, ljude i program – Živi zid poručuje pred punom dvoranom Lisinski. Prema anketama drugi najpopularniji političar u zemlji Ivan Vilibor Sinčić otkriva što im je cilj. “Pokazati da živi zid nije troje ljudi, nije deset ljudi, već tiusće i tisuće ljudi”, poručio je Sinčić.

A ti ljudi stigli su iz svih dijelova zemlje. Da misle ozbiljno, predstavili su i svoje ljude – vladu Živog zida, koja bi imala oko 15 ministarstava. Potencijalni ministar je i jedan HDZ-ovac poznati demograf Stjepan Šterc.

“U slučaju da sada dođemo na vlast naravno da bih ja bio predsjednik Vlade”, kazao je Sinčić. Branimira Bunjca dopala je čast da u Lisinskom predstavi dio programa koji se odnosi na rad i mirovinski sustav.

Branimir Bunjac, Ivan Vilibor Sincic, Vladimira Palfi, Ivan Pernar
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Stranka poznata po borbi protiv deložacija i banaka, uglavnom djeluje preko društevnih mreža. Prema zadnjim anketama imaju gotovo 14 posto potpore birača. Sada kažu spremni su preuzeti vlast, no ne s bilo kim.

“Ne vidmo se u koaliciji niti sa SDP niti HDZ-om i takva koalicija bila bi izdaja birača i bila bi nemoralna na kraju krajeva”, tvrdi Sinčić. Saborski trojac Živog zida među najaktivnijima je u saboru.

Uspješno su prebrodili i raskol iz 2016-te, kada je vodstvo dio članova optužio za utaju novca i falsificiranje dokumenata. Na financijsku netransparentnost prozivali su ih i u GONG-u. Živi zid kritikom vladajućim, i kao glas nezadovoljnih, sve više raste.

“Živi zid raste jer otvara pitanja koji građani smatraju problematičnim, a kojima se ne bave dvije najajče stranke, a posebno SDP. Ako SDP nastavi ovako funkcionirati može se očekivati da bi Živi zid nastavio rasti i više i prerasti SDP u jednom trenutku”, smatra politički analitičar Darijo Čerepinko.

A prvi potez kada dođu na vlast bit će, otkriva Sinčić, preispitavanje imovine brojnih državnih dužnosnika. Nakon Lisinskom smatraju u Živom zidu više ništa neće biti kao prije. Potvrdit će se, kažu, potpora koju imaju u anketama, a to je bez Živog zida nema vlasti u Hrvatskoj.

Konvencija Zivod Zida u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Ivan Pernar, Vladimira Palfi. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Kako javlja naš reporter Goran Latković program za pravosuđe predstavio je Dominik Vuletić, Dejan Putičić i Dinko Štimac predstavili su program zdravstva, Danijel Grabar predstavio je program poljoprivrede, Stjepan Šterc program demografije, program za socijalnu politiku predstavile su Snježana Sabolek i Petra Horvat, a Ivan Pernar predstavio je program za vanjsku politiku.