ZMIJA U MORU: Stručnjak tvrdi da nema straha, ali…

‘Naraste oko 2,5 metra, možda čak malo više. Rijetko grize’

Vrlo neobične snimke zmije koja pliva i pokušava se popeti na katamaran između otoka Kakan i Velog Borovnjaka objavio je Morski.hr, nakon što mu ih je poslao mađarski turist.

“Radi se o četveroprugom kravosasu (Elaphe quatuorlineata, op.a.), najduljoj europskoj zmiji. Naraste oko 2,5 metra, možda čak malo više i nije otrovna. Rijetko grize, više sikće da upozori one koji se približe i gleda svaku priliku da pobjegne. Mala je vjerojatnost ugriza čak i ako se uzme u ruku”, otkrio je stručnjak za gmazove Andrej Simčić portalu Morski.hr pa nastavio:

“U proljeće se hrani s mladim i starim pticama, penje se na drveće, ali uglavnom se hrani glodavcima. Zapravo je jako korisna. Sve zmije plivaju, pa ova na snimci i nije neka rijetkost. Moguće da je baš bila na stablu iznad mora pa je pala, a to što se želi popeti na brod je prirodno, jer želi na kopno.”

Osvrnuo se i na zmije koje žive u Hrvatskoj.

“Na području Hrvatske žive tri otrovnice, oštroglavi žutokrug, a rijetko se vidi i endemska je vrsta, poskok te riđovka. Ove su pak vrste ljutice, ali nijedna smrtonosna za zdravog i odraslog čovjeka. Problem je ako ugrize čovjeka slabijeg imuniteta, stariju osobu ili dijete”, zaključio je Simčić.
Vijesti.hr
Foto: Morski.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views