ZNAT ĆEMO ZA 9 MJESECI: Jesu li Vatreni oborili još koji rekord – onaj o broju rođene djece?

Foto: Ilustracija

Može li uspjeh reprezentacije ublažiti izumiranje Hrvatske? Baby boom dosad zabilježen nakon nekoliko prvenstava

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Prvenstva potiču natalitet jer prema statistikama, na demografsku obnovu u Hrvatskoj utječe svaka važna osvojena medalja. Mala zemlja za velike emocije. Ova silna ljubav morala je uroditi plodom.

“Zapravo kad vi gledate ove velike događaje i njihove refleksije zapravo na rodnost to je moguće i to se može u statističkim podacima vidjeti”, komentirao je demograf Stjepan Šterc. S njim se složio i ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof koji je kratko komentirao: “Službeni podaci to definitivno potvrđuju”.

A prema tim podacima zlato naših vaterpolista sa Svjetskog prvenstva 2007. uz medalju donijelo nam je, devet mjeseci kasnije, 273 bebe više nego što ih je u istom mjesecu rođeno godinu prije.

“Što ljude u tim trenucima tjera na to da prave djecu? Pa upravo to zajedništvo i ta opća atmosfera i posebno taj optimizam”, nadodaje Šterc. Najoptimističniji smo, prema statistici, bili nakon što su rukometaši 2004. osvojili zlato na Olimpijskim igrama u Ateni.

“Kada je 520 djece rođeno više nego u istom mjesecu prethodne godine, znači radi se o devet mjeseci nakon samog događaja”, pojašnjava Krištof.

“Ništa to ne iznenađuje to je isto tako bila jedna euforija i zapravo bila je čini mi se čak i prva ozbiljnija euforija što se tiče momčadskih sportova”, kaže Šterc.

Očekivali smo rekord nakon nogometne bronce iz 98. Možda se i dogodio, ali promijenila se metodologija, pa brojke kažu – 260 djece manje nego u istom mjesecu godinu prije.

“Mi smo do 1999. godine u živorođene ubrajali i onu djecu koja su rođena na terotorijama nekih drugih zemalja, ali su naknadno zapravo prijavljena kao državljani Republike Hrvatske”, objasnio je Krištof.

Najkonkretniji primjer istražio je ove zime RTL Direkt. Nakon što je Rijeka u proljeće osvojila prvenstvo, zimu su navijači dočekali u rodilištu. Jer u veljači se rodilo 50 posto više beba nego u istom mjesecu 2017. godine.

Ostaje nam sad čekati tamo negdje do kraja ožujka. Moglo bi tu biti puno malih Luka, Ivana, Danijela.

A do neke nove medalje, demografsku obnovu morat ćemo vratiti u ruke Vlade.

Marijana Čikić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari