VIKEND PROGNOZA: Blagdanski vikend – uvod u jače zahladnjenje

Foto: Karlo Dabo

Danas još većinom sunčano i podjednako toplo kao jučer. Popodne su, doduše, mogući lokalni pljuskovi i to uglavnom samo u gorskim područjima

Nakon promjenjivog, ali još uvijek nadprosječno toplog tjedna, slijedi vikend koji će biti samo uvod u dulji kišovit i hladan period. Danas još većinom sunčano i podjednako toplo kao jučer. Popodne su, doduše, mogući lokalni pljuskovi i to uglavnom samo u gorskim područjima.

JADRAN

Na Jadranu će ipak biti znatno više sunčanih perioda nego onih s kišom. Ipak, kiša neće izostati, a najčešća će biti u noći sa subote na nedjelju te u nedjelju prijepodne. Izuzetak je šire riječko područje gdje kiše može biti već tijekom subote, te jug zemlje gdje će se vrlo vjerojatno pljuskovi pojavljivati i na Uskrs poslijepodne. U subotu će puhati jugo i zadržat će se relativno toplo, u nedjelju će bura donijeti zahladnjenje. Bura će krenuti u nedjelju ujutro pod većim dijelom Velebita, do podneva će tu imati lokalno olujne udare, a na jug će se proširiti u nedjelju popodne.

KOPNO

Kiše zato može biti već u noći na subotu u sjeverozapadnim krajevima, ponajprije u Međimurju i dijelu Hrvatskoga Zagorja, sredinom dana u cijeloj zapadnoj unutrašnjosti, a zatim i u Lici te ponegdje u Slavoniji. Poslijepodne kiša već može biti jača, uz grmljavinu i to prije svega u unutrašnjosti Istre, u Gorskom kotaru i Lici. U većem dijelu zemlje podjednako toplo kao danas, a samo će na zapadu već malo zahladnjeti. U nedjelju posvuda promjenjivo. Kiša će biti češća i trajnija prijepodne, ali ako ćete izlaziti nakon uskrsnog ručka, ni tada ne zaboravite ponijeti kišobran. Osim kišobrana, dobro će vam doći i toplija odjeća jer će zapuhati sjeverac s kojim će se uz temperaturu oko 15 stupnjeva činiti osjetno hladnije.

IDUĆI TJEDAN

Ponedjeljak donosi prolaznu stabilizaciju, uglavnom suho, ali prohladno vrijeme. Od utorka opet kišovito i još hladnije, a u gorju će prolazno pasti i malo snijega. Najviša temperatura na kopnu će biti oko 10 °C, a prema kraju tjedna postoji i velika vjerojatnost za jutarnji mraz, pogotovo u gorskim kotlinama. Na moru će zahladnjenje biti umjerenije no i tamo će se temperatura spustiti na vrijednosti kakve nismo mjerili više od mjesec dana. Stoga, ako pakirate djecu za boravak kod djedova i baka, svakako im spremite toplu odjeću i obuću za mokro vrijeme. Ako imate nasade, pripremite se za zaštitu od mraza. Detalje donosimo u televizijskoj emisiji RTL Vrijeme u 19:15.

FUN FACTS

U nekim dijelovima Europe snijeg se pojavljuje češće na Uskrs, nego na Božić. Kod nas to ipak nije slučaj, ali sve je više Uskrsa koji su hladniji od Božića. Tako je primjerice u posljednjih pet godina na zagrebačkom području čak tri Uskrsa bilo hladnije od Božića, a to se dogodilo 2015. godine čak i u Splitu.

Nadalje, u posljednjih 10 godina imali smo šest kišovitih Uskrsa, i na moru i na kopnu. Što se pak snijega tiče, u Gospiću je u posljednjih 10 godina čak pet puta padao nakon Uskrsa, od čega čak četiri puta na Uskrsni ponedjeljak.

Dunja Mazzocco Drvar

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari