VIKEND PROGNOZA: Hoće li nam vrijeme kvariti karnevalske svečanosti u subotu i nedjelju?

Foto: Dražen Suvić (RTL natječaj za naj-fotku)

Vikend prognoza Dunje Mazzocco Drvar: svizac prognozira snijeg i zimske temperature! Zanimljivo je da nam ova značajna promjena vremena stiže baš na Svijećnicu koja ima poseban značaj i u pučkom predviđanju vremena

NAPOKON ZIMA

Pri kraju je još jedan težak tjedan za prognostičare. Bilo je jasno da zima stiže, no priroda se opet premišljala. Nikako se nije mogla odlučiti hoće li snijeg isporučiti sjevernije ili će ipak malo počastiti i nas, hoće li poslati ciklonu brzom linijom kroz Sredozemlje na jug ili će nju transportirati polako prema istoku, a uz to napraviti još nekoliko ciklonica i kod nas pa sve skupa malo zapapriti. Posljedično, i s voznim redom smo imali problema. Zima se najprije najavila za petak ujutro pa se predomislila i zakazala svoj dolazak za petak popodne. Tog se rasporeda držala sve do sinoć kada je naglo odlučila ipak na naša sjeverozapadna vrata banuti već jutros!

JADRAN

Na sjevernom Jadranu kiša već pada i to prilično jako, nastavit će i do kraja dana, a povremeno se očekuje i u dijelu Dalmacije, najčešće u srednjoj i južnoj. Pratit će je umjereno i jako jugo i oštro, a olujni udari vjetra dizat će valove preko 2,5 metra na otvorenom moru južnoga Jadrana.

Već sredinom dana bura će se dignuti u sjevernoj Istri, u rano popodne i na riječkom području, a navečer na cijelom Kvarneru. S burom, u noći na subotu će snijeg stići i do Hrvatskog primorja, a pokoji centimetar mogao bi tijekom subote zabijeliti i Krk i dio Cresa, čak i Lošinj.

Drugdje će padati kiša, u prvom dijelu subote prilično snažna i obilna. S juga će polako okretati na lebićadu i pulenat. U nedjelju razvedravanje, puhat će većinom slaba do umjerena bura i tramontana, a temperatura će biti primjerena dobu godine.

UNUTRAŠNJOST

Petak će u unutrašnjosti biti većinom oblačan i kišovit, a izuzetak će biti samo djelomice sunčana Slavonija. Kiša će u gorskoj i velikom dijelu nizinske Hrvatske polako prelaziti u snijeg. Već do podneva, susnježice i mokroga snijega bit će u Međimurju, velikom dijelu Zagorja, na zapadnom zagrebačkom području i u dijelu Gorskoga kotara. Do večeri, mokar će snijeg padati u cijeloj središnjoj Hrvatskoj, a snježni pokrivač kojega će stvarati će još uvijek biti prilično mokar.

U Gorskome kotaru u drugom dijelu petka već će se loviti pa će do kraja dana stvoriti i 20 do 50 centimetara novog snježnog pokrivača. U Lici malo kompliciranija priča. I ondje će tijekom petka kiša prelaziti u čvrste oborine, ali najprije će to biti neka prijelazna vrsta, najvjerojatnije ledena zrnca. Štoviše, na području od Gračaca do Plitvica mogu se te miješane oborine prolazno i smrzavati na tlu. Stoga, ako vozite noćas, imajte na umu da će vožnja kroz taj dio zemlje biti opasna i da, osim na snijeg, treba pripaziti i na poledicu.

Jasno, temperatura u padu. Dok će sredinom dana na varaždinskom i zagrebačkom području biti između 0 i 3 °C, u Gospiću će biti oko 9, a u Osijeku čak 15 °C. U subotu ujutro središnja Hrvatska probudit će se pod tanjim snježnim pokrivačem, u gorskim područjima bit će ga nekoliko desetaka, dok će u Slavoniji i Zagori tlo još uvijek biti blatnjavo. Tijekom prijepodneva na zapadu će padati snijeg. U nizinama će još uvijek biti mokar što znači da će i snježni pokrivač biti težak, a čišćenje zahtjevan posao.

U gorskim područjima, ali i na brdima sjeverne Hrvatske, past će još 20 do 60 centimetara snijega, i više nego dovoljno za sanjkanje i pravljenje velikoga snješka. Snijeg će padati i u zapadnoj Slavoniji i većem dijelu Zagore, u istočnoj Posavini i Baranji prolazno će biti susnježice bez stvaranja spomena vrijednog snježnog pokrivača.

Temperatura osjetno niža nego danas, između -2 i 3 °C. Oborine će u noći na nedjelju u većem dijelu zemlje prestati, a zatim će se i razvedriti pa će nedjelja biti barem djelomice sunčana. Samo će se još u Zagori prijepodne zadržati oblačnije uz kišu, iznad oko 300 metara nad morem i snijegom. Jutro će u nedjelju biti hladnije, između -6 i -2 °C. Danju malo toplije nego su subotu, od 1 do 5 °C što je dovoljno da se dio snijega na suncu počne i otapati i kapati vam za vrat s krovova i oluka.

SVIJEĆNICA, SVIŠČEV DAN

Zanimljivo je da nam ova značajna promjena vremena stiže baš na Svijećnicu koja ima poseban značaj i u pučkom predviđanju vremena.

Američki svizac Punxsutawney Phill zasjenio je donekle našega jazavca koji također ima prognozerske vještine. Prema predviđanju naše zvijeri, toplo vrijeme oko Svijećnice znači da nam hladnoća i snijeg tek trebaju stići. Prema analizama američkih meteorologa, u posljednjih 130 godina glodavac je prognozirao ispravno u samo 39 % slučajeva, no ove godine će, očito, životinjska prognoza biti točna!

Više o nadolazećoj zimi donosimo večeras u RTL-u danas i u našim redovnim televizijskim emisijama RTL Vrijeme, svakoga dana oko 18:27 i 19:45. Sva vaša pitanja i komentare primamo i na FB stranici, RTL Vrijeme.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari