VIKEND PROGNOZA Nakon iznimno toplog tjedna stiglo osvježenje

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nakon iznimno toplog tjedna, u kojemu smo opet rušili neke datumske rekorde, te 10 do 14 dana bez kiše, napokon je stiglo osvježenje

Današnji dan, a i ovi koji su pred nama, izgledat će više kao proljetni nego ljetni, upravo kako i priliči ovom dijelu godine.

Na Jadranu se glavnina kiše ispadala sinoć. Vikend će biti znatno mirniji, djelomice sunčan i većinom suh. Lokalno se ipak očekuju nestabilnosti, a obilniji izljevi uz grmljavinu izgledniji su u petak na sjeveru, a u subotu i nedjelju u Dalmaciji.

U početku slaba do umjerena bura i uglavnom lokalizirana na Podvelebitsko primorje, u nedjelju će ojačati pa će imati jake, mjestimice i olujne udare. Bura će ponovno i zagrijati primorje, pa će dnevna temperatura nakon današnjih 22 do 24, u dane vikenda ponovno dosegnuti 25 do 28 °C.

Za razliku od prošla dva, ovaj vikend na kopnu bit će promjenjiv uz čestu, nerijetko i obilnu kišu. Skoro neprestano padat će u petak i subotu, a u središnjoj Hrvatskoj, posebno u Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji te na Banovini očekuje se i osjetnija količina, nerijetko i više od 30 akumuliranih litara. Najveća vjerojatnost za ozbiljnije nevrijeme je večeras, u petak navečer, i to u cijeloj središnjoj i dijelu gorske Hrvatske.

Među silne pljuskove smjestit će se i sunčana razdoblja koja će trajati po nekoliko sati, taman toliko da stignete zakuriti roštilj i speći meso, ali ne i pojesti na miru i podružiti se nakon jela. Kiša će oprati zrak, trave će nakratko prestati širiti pelud, ali će zato biti i vrlo sparno. Zapuhat će povremeno umjeren sjeverac s kojim će i umjereno osvježiti.

Već u petak i subotu dnevna temperatura bit će za 3-4 stupnja niža nego u četvrtak. Nedjelja već povoljnija za boravak na otvorenom, uz prevladavajuće sunčano vrijeme bit će i znatno više suhih perioda. Kiša je i dalje najvjerojatnija uz Kupu i Savu. Još malo svježije, u gorju oko 20, na sjeverozapadu oko 23, na istoku do 27 °C.

 

Kad smo kod Dalmacije, dotaknimo se i sutrašnje utrke Wings for Life World run. Uvjeti za utrku neće biti baš idealni, no neće biti ni previše strašno. Temperatura između 20 i 22 °C što bi bilo idealno da nije mnogo vlage. Bit će dosta sparno pa će se tih dvadesetak činiti kao da je 27 °C.

Vjetar kod real feel-a neće puno pomoći, ali bi mogao kod rezultata. Bit će malo sjeverca u okretanju na sjeverozapadni vjetar, manje-više u leđa! Oblaka će biti dosta, uglavnom onih visokih kroz koje sunce dobrim dijelom prolazi, a mogao bi naletjeti i pokoji oblak s pljuskom. Vjerojatnost za takvo nešto je umjereno velika, osobito iza 14 sati, i to na cijelom području kroz koje se proteže trasa utrke.

I trasa navijača, jasno.
Dunja Mazzocco Drvar

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari