VIKEND PROGNOZA: Pred nama je još jedan topao i uglavnom suh vikend!

Treća marčana bura promijenila narav, zagrijala priobalje i srušila rekorde stare šezdesetak godina

Ožujak koji ostavljamo iza sebe općenito gledano bit će zabilježen kao topao i sušan, sličan onome prije 3 godine. No, nije bio samo topao. U mnogim je dijelovima zemlje obarao i dugogodišnje rekorde. U Senju je, primjerice, dva dana zaredom oboren temperaturni rekord za mjesec ožujak i sada je važeći novi, prekjučerašnji, 25,9 °C.

Toplinu je u priobalje posljednjih dana ožujka donijela bura.

Da, dobro ste pročitali, bura može i grijati. Umjesto tri uobičajeno hladne marčane bure, imali smo jednu pravu, drugu koja se nije mogla odlučiti bi li ipak radije bila tramontana i treću koja je sasvim poludjela. Bila je toliko slaba da se zrak, spuštajući se s planina u obalno područje, grijao. I to toliko da se Dubrovnik zagrijao na 26,8 °C čime je srušen temperaturni rekord za ožujak star 40 godina. I ne samo to, tako toplo nije dosad bilo niti u travnju!

Nakon takvog, ludog ožujka, stiže travanj koji je također poznat po tome da „ima onoliko vremena koliko u godini ima dana“.

Preliminarne prognoze upućuju na to da će također biti topliji od prosjeka, ali mu odstupanje ne bi trebalo biti baš tako veliko kao ožujsko. No, ono što od njega najviše očekujemo je kiša.

Posljednja spomena vrijedna kiša pala je u prvoj dekadi ožujka i zemlja je već ozbiljno žedna. Kiša jest na vidiku, i to već početkom tjedna. Koliko će je pasti, nisam još posve sigurna no mislim da neće biti dovoljno da zadovolji potrebe sada već bujne vegetacije.

Prije kiše i osvježenja, relativno topao i uglavnom suh vikend. Prvi travnja ne bi nas trebao ničime iznenaditi, a još manje dignuti na neku foru. Bit će pretežno vedar, umjereno vjetrovit i ugodan.

U unutrašnjosti će puhati jugoistočni odnosno jugozapadni vjetar, nešto izraženiji u rano popodne. Na moru će jačati jugo, navečer već na otvorenom moru na mahove vrlo jako. Jutro malo toplije nego danas, na kopnu od 4 do 9, a na moru između 10 i 15. Danju od 21 na sjevernom Jadranu do oko 25 °C u Moslavini i Posavini.

U NEDJELJU NA MORU promjenjivo oblačno, prema kraju dana ponegdje može biti kratkotrajne kiše. Jugo će biti još jače nego u subotu, na otvorenom srednjeg Jadrana bit će olujnih udara juga pa bi moglo biti problema u plovidbi manjih brodova i katamarana. Jutro će biti malo toplije nego u subotu, oko 15, a dan podjednako topao, oko 20 °C.

NA KOPNU će se i u nedjelju zadržati većinom sunčano, ali će ipak biti nešto više oblaka na nebu, a postoji i mala mogućnost za kakav kratkotrajan pljusak. Jutro još malo toplije, oko 10 °C, a danju slično, između 20 i 25 °C. U svakom slučaju, zalijevanje polja i vrtova još je uvijek potrebno, kao i zaštita od peluda visokoalergene breze te jasena i crkvine koji uživaju u ovom suhom i vjetrovitom vremenu.

Više detalja svaki dan u RTL-ovim prognozama u 16:30 i 19:15!
Dunja Mazzocco Drvar

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari