VIKEND PROGNOZA Prije planiranja vikenda provjerite što nas očekuje!

Foto: Shoot Up Photography

Kiša će do ponoći zahvatiti cijelu središnju Hrvatsku te manji dio sjeverne Dalmacije. To će većinom biti jaka kiša, moguće uz sporadičnu grmljavinu

Odmah da raščistimo najbitniju stvar… Iako opet postoji mogućnost za izraženije pljuskove i grmljavinu, onakvog strašnog nevremena kakvo je preksinoć poharalo zapadni dio zemlje neće biti.

Već u prvom dijelu petka izolirani pljuskovi pojavljivat će se na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru, zatim ponegdje u Lici, a poneki može nastati i u Moslavini i Prigorju te u dijelu Podravine. U velikom dijelu zemlje veći dio dana bit će ipak sunčan i suh te relativno topao.

Poslijepodne će posvuda biti sve više oblaka, a do večeri će se pljuskovi iz riječkoga zaleđa polako širiti na veliki dio sjevernog Jadrana. Nakon naše večernje prognoze počet će se pojavljivati i u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a do ponoći zahvatiti i Liku i cijelu središnju Hrvatsku te manji dio sjeverne Dalmacije.

To će većinom biti jaka kiša, moguće uz sporadičnu grmljavinu, no ozbiljniji izljevi kiše i eventualna tuča te pojačana lebićada očekuju se uglavnom samo u Istri i na Kvarneru. Pokoja izraženija nevera moguća je u noći i u Dalmaciji. Slavoniju će oblaci s kišom sa zapada prema istoku prijeći između ponoći i sutrašnjeg prijepodneva.

U subotu sve više sunčanoga vremena, uglavnom suho. Bit će i umjereno vjetrovito uz jugozapadni vjetar koji će prema večeri uglavnom oslabjeti.

U nedjelju u početku sunčano, a poslijepodne se sa zapada očekuje prolazno jače naoblačenje s kišom. Najviše kiše očekuje se u Lici i dijelu Gorskoga kotara. Bit će je i u središnjoj, a navečer i istočnoj Hrvatskoj i a kakav prolazan pljusak može se pojaviti i ponegdje u priobalju. Zapuhat će prolazno umjeren sjeverac, u priobalju najprije pojačana tramontana, a navečer umjerena i jaka bura. Osvježit će!

Idući tjedan donosi stabilnije i postupno sve toplije vrijeme. Vrućina se vraća već sredinom tjedna.

Za one koji žele znati više, evo i kratkog osvrta unatrag, na prvi ljetni mjesec. Prema sada dostupnim podacima, lipanj je imao sve karakteristike ljeta. Prije svega, bio je 3 do 4 stupnja topliji od svoje normale što ga stavlja uz bok srpnjima, čak i onim toplijima. Iako ste možda imali dojam da je prilično kišovit, takav je zapravo bio samo u središnjoj Hrvatskoj dok je drugdje uglavnom sušan, na jugu zemlje čak iznimno sušan. Time se zapravo nastavlja suša koja u velikom dijelu zemlje vlada već godinu dana. Bez nekih pravih izgleda da će se situacija značajnije popraviti. Uostalom, većina nas i ne želi da se suša nadoknađuje usred ljeta, zar ne?

Kako bilo, o svemu ćemo vas detaljnije obavještavati u televiziji svaki dan u 16:30, 18:27 i oko 19:10 te na Facebook stranici RTL Vrijeme.

Dunja Mazzocco Drvar

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari