VIKEND PROGNOZA Tko može – pravac more: Za vikend sunčano i toplo

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Čist i relativno suh zrak zamijenio je neugodnu sparinu

Ponovno se počelo lakše disati. Nagla promjena vremena koja je početkom ovog tjedna donijela je dugo očekivanu svježinu i jaku buru na Jadran. Čist i relativno suh zrak zamijenio je neugodnu sparinu. Osim toga, uz ugodnih 16 stupnjeva noću, primjerice u Zagrebu, osjetno je lakše spavati. U Lici je ovo druga prohladna noć na 12 celzijevih stupnjeva.

„Debela“ rosa, odnosno rosa od koje vam automobili ujutro izgledaju kao da ih je netko polio vodom, oko blagdana Velike gospe u narodu sugerira kako je ljeto vidjelo svoj kraj. Iako je vrlo izgledno da smo ljetne maksimume s prošlim pravim toplinskim valom postigli, vrućine se ipak nastavljaju. Naime, već danas na kopnu očekujemo tridesetice u hladu.

VIKEND NA MORU

Na Jadranu pravo ljetno vrijeme. Vikend sunčan i vruć, oko 31° na sjevernom dijelu Jadrana, do 33° u makarskom primorju i na južnodalmatinskim otocima. U poslijepodnevnim je satima uz jaču naoblaku moguć kratkotrajan pljusak ili slaba kiša i to uglavnom oko Zadra, Šibenika i Makarske, rijetko i na dubrovačkom području. Ali to će biti pravi ljetni pljusak. Slobodno se sklonite do prvog suncobrana, bit će i više nego dovoljan. Osvježenje će u subotu ujutro donositi slaba bura, danju zapadni i sjeverozapadni vjetar.

U nedjelju će pod sjevernim Velebitom zapuhati umjerena bura i proširiti se gotovo do juga zemlje i malo ojačati. Na udare jaku buru očekujemo u Velebitskom kanalu i Kvarneriću. Podno Biokova i južnog dijela Velebita ne očekuju se jaki udari.

VIKEND U UNUTRAŠNJOSTI

Prije novog pravog ljetnog suhog vremena, vikend donosi nešto nestabilnije vrijeme uz grmljavinske pljuskove, ali ne posvuda. Najveća vjerojatnost za njih u subotu je u unutrašnjosti Dalmacije i Lici i to već od sredine dana. Poslijepodne ih očekujemo lokalno u zapadnoj Slavoniji, na Kordunu, Banovini i u Posavini. Tek kasnije popodne i predvečer moguć je poneki pljusak i u Baranji.

U sjeverozapadnoj Hrvatskoj, u unutrašnjosti Istre i gorju ostaje suho uz malo oblaka lijepog vremena. U nedjelju slično. U zaobalju i Lici popodne pljuskovi, a tek rijetko poneki još duž Posavine koji zaluta iz susjedne Bosne i Hercegovine. Najviša dnevna temperatura u subotu bit će oko 30°, u nedjelju još malo toplije – do 32° u Baranji i Srijemu. Naravno, u Lici i Gorskom kotaru ugodnije- do 28°. Umjeren sjeverac donosit će svježinu.

Bit će to uvod u jedan vrući tjedan koji nas očekuje, ali detaljnije o tome donosimo već večeras u emisiji RTL Vrijeme u 19:30, odmah nakon RTLa Danas. Pišemo vam ponovno o vremenu već u ponedjeljak.

Pratite nas i na našoj Facebook stranici RTL Vrijeme.
Željka Pogačić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari