NOVA PROMJENA

VIKEND PROGNOZA Uskoro stiže nova promjena vremena!

Photo: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Pred nama je još jedno zahladnjenje, ovoga puta ne tako jako kao posljednja dva, ali će trajati dulje

Iako slijedi nakon dvoje koji nose nadimke prevrtljivaca i luđaka, travanj je mjesec koji se uspješno može maskirati i u veljaču i u lipanj. U nizovima podataka koji sežu 50 i više godina unazad, vidi se lijepo trend pada temperature malo prije sredine travnja koji se nije izgubio čak niti uz jasno vidljivo općenito zatopljenje koje prati globalne trendove.

Pred nama je još jedno zahladnjenje, ovoga puta ne tako jako kao posljednja dva, ali će trajati dulje, najmanje tjedan dana.

Dotad ćemo imati još jedan lipanjski vikend. Uz temperaturu koja će svakako više podsjećati na lipanjsku nego na travanjsku, stiže nam i grmljavina koja je također svojstvenija vremenu ranoga ljeta. No, krenimo redom.

U subotu još pretežno sunčano, ali ne i sasvim vedro. Pogotovo sredinom dana i u rano popodne bit će nad Hrvatskom dosta oblaka, a najsunčaniji će dan imati stanovnici središnjih područja, Zagreba, Siska i Karlovca.

Bit će suho i gotovo sasvim tiho, samo ponegdje u gorju u rano popodne može biti osjetnijeg jugozapadnog vjetra, na srednjem Jadranu jedva osjetan maestral. Bit će podjednako toplo kao danas, ujutro stupanj do dva toplije, a dnevne će temperatura biti gotovo jednaka kao danas. To znači da će nam subota biti podjednako topla kao prethodna s maksimumima na moru oko 20 °C, a na kopnu oko 25.

Na svojim balkonima i u vrtovima možete uživati bez straha od kiše. Pazite doduše ako se sunčate jer je UV indeks već prilično visok, a s obzirom da ovoga proljeća uglavnom ostajemo doma koža nam nije pripremljena za kasnoproljetno sunce. Srećom, oblaci će dijelom zaklanjati sunce.

U nedjelju jutro još malo toplije nego u subotu, osobito na moru. Prevladavat će sunčano, a samo će u Podravini već od jutra biti umjereno do pretežno oblačno, a moguća je i povremena slaba kiša. Malo će ojačati jugozapadnjak i zapadnjak, na moru će zapuhati slabo jugo.

Poslijepodne sa sjevera jače naoblačenje uz sve veću vjerojatnost za prolazne pljuskove, nerijetko uz grmljavinu, a usto će i naglo zapuhati umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak. Do večeri će se pod Velebitom podignuti i bura. Iako će temperatura već dosegnuti maksimume slične ovima prošlih dana, vjetar će ojačati i osjetit će se naglo zahladnjenje. Osobito tamo gdje još i pljusne! To zapravo znači da i za nedjelju možete planirati kraće šetnje, nasamo ili s užom obitelji jasno, radove u vrtu, roštilj i slično, a vjetar i eventualnu kišu izbjeći ćete ako to obavite prema sljedećem rasporedu:

Međimurje do 13 sati,

područje između Drave i Save do 14 sati,

karlovačko i ogulinsko područje do 17 sati,

Gorski kotar, Lika i riječko primorje do 19 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari