PRVA KONKRETNA POTVRDA

Vlada će povećati plaće, ali planira i smanjenje doprinosa za prvi stup mirovinskog osiguranja: Ljudi se boje za budućnost

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

U ovoj godini za mirovine će se isplatiti šest i pol milijardi eura, a od toga 61 posto pokriva se doprinosima, a 39 posto iz proračuna

Došla je i prva konkretna potvrdu kako Vlada planira povećati plaće! Smanjit će se doprinos za prvi stup mirovinskog osiguranja. No, koliko – još nije poznato.

A dok se građani boje za buduće mirovine, ministar Marin Piletić tvrdi kako je mirovinski sustav stabilan.

“Ministar financija je već spomenuo samo moguću modifikaciju stope za prvi stup”, rekao je Piletić.

Šest milijardi eura za mirovine

Ništa nije jasno ni bivšem ministru financija, Borisu Lalovcu.

“Kada se dogodi recesija, uvijek je pitanje isplata mirovina. I sada otvarati još veću rupu u mirovinskom sustavu, a ne znamo što će biti za godinu dana je po meni neozbiljno”, rekao je Lalovac.

U ovoj godini za mirovine će se isplatiti šest i pol milijardi eura, a od toga 61 posto pokriva se doprinosima, a 39 posto iz proračuna. Piletić umiruje i kaže kako mirovine nisu ugrožene i da rupa koje se Lalovac pribojava neće nastati.

Poslodavci pozdravljaju Vladinu mjeru

Oni kojima povećanje neto plaća bez rasta bruto plaća neupitno odgovara su poslodavci. Uz obećanje da će i kroz smanjenja poreza na dohodak građanima povećati plaće, Vladinu najavu pozdravljaju.

“Svako dodatno rasterećenje rada, osobito u dijelu poreza, je dobrodošlo i omogućit će rast plaća, a to nam je svima u interesu”, rekla je glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca, Irena Weber, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari