NOVE MJERE

Vlada i gospodarstvenici na tajnom sastanku? Nastali su problemi kod dogovora o otvaranju trgovina

Idi na originalni članak
Foto: Ilustracija (Riportal.hr

Što se tiče škola, tu još nema konkretne odluke, jer postoji cijeli niz potencijalno opasnih situacija

Oglas

Uoči sjednice Vlade na kojoj se očekuje konačni prijedlog paketa mjera za otvaranje gospodarstva, odnosno popuštanja donesenih mjera u cijeloj zemlji i svim resorima, na Markovu trgu sastali su se predstavnici ministarstava sa stručnjacima, prije svega epidemiolozima, od kojih su tražili savjete i mišljenja o stupnju rizika koji nosi ukidanje ili ublažavanje bilo koje mjere u ovoj fazi borbe protiv koronavirusa, piše Jutarnji list.

Pokušavalo se doći do najsigurnijih načina popuštanja, koji bi išli na ruku sprečavanju bolesti, ali i pokretanju gospodarstva. Razgovaralo se o otvaranju svih trgovina, odnosno koje bi se osim prehrambenih mogle otvoriti. Ključno pitanje je kako osigurati sve uvjete za sprečavanje širenja bolesti.

Stoga je, primjerice, struka sklona tome da se otvore trgovine namještajem jer je riječ o velikim dućanima, velikih površina gdje je lako raditi razmak i održavati higijenske uvjete.

Situacija je pak specifična kada je riječ o trgovinama odjećom. Naime, svima je jasno da bi se uskoro trebale otvoriti trgovine dječjom odjećom, jer su djeca u specifičnoj situaciji. Prerastanje odjeće brojne roditelje dovodi u problem, a dolazi i ljeto, pa je potrebna kupovina laganije odjeće, jer je lanjska postala premala.

Ali, oko odjeće za odrasle još se lome koplja, jer je velik rizik isprobavanje odjeće u kabinama, koje mogu biti potencijalni rizik od zaraze, neovisno o broju kupaca u trgovini.

Što se tiče škola, tu još nema konkretne odluke, jer postoji cijeli niz potencijalno opasnih situacija. Naime, ako bi se išlo na otvaranje škole za najniže razrede, postavlja se pitanje kako će se rasporediti razredi sa 25 ili više učenika. Također, riječ je o najmanjoj djeci, što znači da su najmanje svjesni da se trebaju udaljiti od prijatelja iz razreda, navodi Jutarnji list.

Vijesti.hr

Exit mobile version