ŽIVOT U DOBA KORONE

Vlada planira uvesti covid potvrde na sva mjesta gdje se nose maske? ”Ljudi, u pandemiji smo, shvatite to!’

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Pogoršanje epidemiološke situacije u brojnim europskim zemljama i širenje delta soja koronavirusa pojedine je zemlje potaknuo da razmišljaju o ponovnom uvođenju dodatnih restrikcija ili su ih već počele uvoditi.

Hrvatska, strahujući također od pogoršanja epidemiološke situacije što bi uzročno posljedično dovelo i do ranijeg kraja turističke sezone, razmišlja također ododatnim restrikcijama, a one uključuju korištenje digitalnih covid putovnica.

Potvrde zamjenjuju maske?

Digitalne covid potvrde tako bi trebale zamijeniti nošenje maski i to odmah po završetku turističke sezone, doznaje Jutarnji list od izvora bliskog Nacionalnom stožeru civilne zaštite.

Intencija je da se covid potvrde uvedu na sva mjesta na kojima je obvezno nošenje maski – svim ustanovama, trgovinama te državnim i privatnim institucijama. Također, plan je da se s provedbom navedenog krene početkom rujna, ali naglašavaju kako će sve ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

VIDEO DANA:

Posljednjih nekoliko dana vode se rasprave može li se i na osnovu kojih pravnih regulativa uvesti covid potvrda kao svojevrsna “ulaznica” u sve zatvorene prostore u kojima se okuplja veći broj ljudi, a izvor blizak Stožeru za Jutarnji je rekao kako za to nema nikakvih prepreka.

‘Nalazimo se u pandemiji’

Stožer, zapravo, prema ovlastima iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti Stožer ima pravo donijeti Odluku, kao što je primjerice bila ona o strogom lockdownu na početku pandemije, skraćivanju radnog vremena, obavezi nošenja zaštitnih maski, itd, što kod dijela javnosti nije najbolje prihvaćeno.

“Svjesni smo da će uvijek biti dio onih koji neće podržavati donesene mjere, ali građani trebaju shvatiti da se nalazimo u pandemiji, da ljudi obolijevaju, umiru, gospodarstvo pati.

Na kraju krajeva, stalno se spominje diskriminacija onih koji se ne žele cijepiti, a pita li se netko jesu li diskriminirani oni koji su se cijepili i oni koji iz objektivnih razloga ne mogu primiti cjepivo, a možda će se zaraziti od nekoga tko nije želio, a mogao je, primiti cjepivo”, rekao je izvor blizak Stožeru.

Presica Stožera bez maski

Također, Jutarnji doznaje kako ovog petka neće biti novih promjena što se tiče uvođenja novih mjera, ali će se konferencija za medije Nacionalnog Stožera kao pokazni primjer održati po prvi puta bez maski ukoliko će svi prisutni na konferenciji imati covid potvrde.

Iako su brojke u Hrvatskoj što se tiče novozaraženih i dalje povoljne, u posljednjih je tjedan dana zabilježen porast broja novozaraženih za oko 20 posto. Nakon što su više-manje sve županije popustile mjere koje su do nedavno bile na snazi, zadarski je lokalni Stožer pooštrio mjere budući da ta županija trenutno ima najlošiju epidemiološku situaciju, a sve nakon košarkaške utakmice.

Zbog toga se u Zadarskoj županiji do 18. srpnja zabranjuju sve vrste koncerata i sličnih događanja na otvorenim površinama gdje nije moguća provedba kontrole prisutnih osoba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari