Vlada se pohvalila ponudom učiteljima. Građani: ‘Ne sramotite se. Objavite prikaz za vaše plaće’

U školama traje izjašnjavanje o ponudi iz Banskih dvora, a Vlada je na Facebooku objavila svoju ponudu

”Ovom cjelovitom ponudom idemo u rješavanje srži problema, dakle koeficijenata, a istovremeno dižemo plaće zaposlenima u obrazovanju i prije samih izmjena”, poručila je Vlada preko Facebooka u objavi u kojoj je predstavila što nudi radnicima i radnicama u prosvjeti. Komentari su raznoliki, no uglavnom prevladavaju oni u kojima građani i građanke upozoravaju Vladu na nepravednost i nefunkcioniranje sustava, ne samo u obrazovanju, koje traje već godinama.

Sastavni dio naše ponude je promjena postojeće Uredbe o složenosti poslova te cjelovita izmjena koeficijenata kako bi se ispravile nepravde i nelogičnosti koje sada postoje.

U međuvremenu, nudimo rast plaća u obrazovanju za 10,4% u četiri faze:

  •  +3% za prosinac 2019. posebnim dodatkom
  • +2% za siječanj 2020. povećanjem osnovice
  • +3% za lipanj 2020. (2% povećanjem osnovice te 1% posebnim dodatkom)
  • +2% za listopad 2020. povećanjem osnovice

S ovom ponudom plaće će učiteljima i profesorima između 2017. i 2020. rasti ukupno za 23,1%.

Osim toga dogovoreno je da će, ne bude li do 31. prosinca 2020. izmijenjena Uredba o koeficijentima složenosti poslova, zaposleni u sustavu obrazovanja dobiti dodatnih 1% dodatka na plaću.

Ovom cjelovitom ponudom idemo u rješavanje srži problema, dakle koeficijenata, a istovremeno dižemo plaće zaposlenima u obrazovanju i prije samih izmjena, istaknula je Vlada u objavi na Facebooku poprativši je fotografijom i grafom.

“Rješavanje srži problema bilo bi da odmah izmijenite uredbu o koeficijentima. Na ovo možemo reći samo NE!”, jedan je od komentara ispod Vladine objave, koja ih u ovom trenutku broji više od 500, a u mnogima od njih građani i građanke pozivaju Vladu da se više ne sramoti.

Među njima je i onaj koji kaže: “Poštovani premijer spominje da je važan ” sadržaj” a ne ” forma”. Opetovano ne shvaća da su upravo koeficijenti sadržaj, a dodaci forma!”

“Možemo vas zamoliti ovakav grafički prikaz i za vaše plaće, za isti period. Hvala”.

”Da je 10,4 posto bolje od 6,11 posto, dali biste vi prosvjeti već odavno 6,11. Pametnom dosta.”

”Zaboravljate da su se na noge digli visoko obrazovani ljudi. To su ljudi s vrlo visokim kvocijentom inteligencije, a takvi ne izlaze na ulice bez veze ili kao ovce. Ne podcjenjujte!”

Među komentarima ima i onih, iako rijetkih, koji ne podržavaju prosvjetare.

”Jel mogu ja doći raditi na njihovo mjesto uz istu plaću zbog koje oni štrajkaju i iste uvjete. Ne znam čemu ovolika frka? Ima i nas s fakultetima koji radimo poslove KV radnika, jel mi štrajkamo?”

”Ma dajte uvedite im radnu obavezu više …. nakon ovoga više ne zaslužuju razgovarati”

No prevladavaju komentari u kojima građani upozoravaju na niz nejasnoća pa jedan od komentatora upozorava: ”Još uvijek mi nije jasno kako se 11 puta moglo mijenjati koeficijent bez stranih konzultanata, a učiteljima čiji sindikati već imaju razrađene dokumente s razrađenim potrebnim povećanjem koeficijenata za sve zaposlene u obrazovanju od teta čistačica pa do učitelja se to ne može????? Inat i arogancija jednog čovjeka ništa drugo!”

Neki su pak imali i savjete za administratora Vladine Facebook stranice: ”Dragi uredniče ovog Vladinog profila, sada sve ove komentare isprintajte pa pustite Andreju na stolu da ujutro uz kavicu lakše počne radni dan”.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari