SJEDNICA U NSK

Vlada usvojila plan provođenja cijepljenja ! ”Uspjeh borbe s epidemijom ovisi o tome koliko će se ljudi cijepiti”

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Sve smo bliže prekretnici u borbi s koronavirusom, kazao je ministar Beroš

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković govorio je o aktualnim političkim pitanjima. Čestitao je rukometašicama na osvajanju medalje na Europskom prvenstvu u Danskoj.

“U proteklih tjedan dana bilježimo pad novih slučajeva i hospitaliziranih. Sve smo bliže prekretnici u borbi s koronavirusom”, kazao je Beroš te podsjetio da se i tijekom blagdana moramo držati mjera.

“I oni koji su preboljeli koronu i dalje mogu biti prijenosnici pa mjere vrijede za sve jednako”, rekao je Beroš. “Ključ uspjeha je u pridržavanju epidemioloških mjera”, dodao je.

Ministar Božinović govorio je o mjerama koje je u proteklih tjedan dana donio Stožer civilne zaštite i to posebno o uvođenju propusnica i zabrane kretanja mežu županijama. “Do 10 sati na razini Hrvatske zaprimljeno je 96 tisuća zahtjeva, a odobreno 41 tisuća, a odbijeno 35 tisuća, a 19 tisuća čeka obradu”, kazao je.

Kontrolu će na oko 200 punktova provoditi 800 policajaca. “Plan je da nakon 8. siječnja ova zabrana više ne bude na snazi u Hrvatskoj”, kazao je.

Potom je ministar Beroš govorio o plan uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv bolesti covid-19 u Hrvatskoj. “U suzbijanju bolesti Covid-19 uloga cjepiva bit će nezamijenjiva”, kazao je ministar Beroš.

“Cjepivo će imati središnju ulogu u spašavanju života, zaštiti zdravstvenog sustava, ubrzavanju gospodarskih aktivnosti i normalizaciji sustava obrazovanja i socijalne interakcije među ljudima”, kazao je Beroš i dodao kako se planom želi postići maksimalna dostupnost cjepiva.

Prije sjednice Vlade, Nacionalni Stožer civilne zaštite objavio je da su u posljednja 24 sata zabilježena 2763 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, na bolničkom liječenju su 2843 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 291 pacijent. U posljednja 24 sata Preminulo je 66 osoba.

Pred Vladom je i prijedlog odluke o donošenju Nacionalnog plana zamjene hrvatske kune eurom, kao i zakonski prijedlozi za usklađivanje s europskim zakonodavstvom Zakona o poljoprivredi, Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom te Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja.

Očekuje se i donošenje Programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom bolesti covid-19 te odluke o pokretanju Programa privremene izvanredne mjere potpore za očuvanje likvidnosti proizvođača tovnih svinja. Vlada bi trebala odrediti i iznos državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2021. godini.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari